Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Fotbollsnick kopplas till tecken på hjärnskakning

Publicerad: 2 februari 2017, 13:01

Fotbollsspelare som nickade frekvent upplevde oftare symtom på hjärnskakning, jämfört med spelare som inte nickade lika mycket. Fynden är publicerade i tidskriften Neurology.


Tidigare forskning har antytt att det inte är riskfritt att nicka bollar. Till exempel verkade minneskapaciteten försämras temporärt hos skotska fotbollsspelare som nickade mycket på planen, vilket Dagens Medicin rapporterade om i fjol. Och nu kommer alltså nya fynd som antyder att hjärnan kan påverkas av sådant spelande.

Studien innefattade 222 vuxna amatörspelare i USA. Utifrån enkätsvar fick de amerikanska forskarna bakom studien en bild av hur ofta spelarna nickade eller oavsiktligt träffades av en boll i huvudet under två veckors tid. Deltagarna fick även uppge om de hade symtom som kunde vara en påverkan på centrala nervsystemet.

20 procent rapporterade om medelsvåra och svåra symtom, däribland yrsel och huvudsmärtor. Deltagarna som nickade mest kom upp i 125 stycken i snitt under de två veckorna. Dessa personer hade en tre gånger högre sannolikhet för symtom på hjärnskakning, jämfört med de spelare som nickade minst som gjorde knappt fyra stycken i snitt.

Resultaten justerades för deltagarnas ålder, kön och i vilken division de spelade. En svaghet med studien är att den baseras på självrapporteringar, skriver forskarna.

Studien pågick mellan 2013 och 2014. Deltagarna spelade fotboll minst sex månader om året och majoriteten var män.

Läs mer i abstract:

Walter Stewart med flera. Symptoms from repeated intentional and unintentional head impact in soccer players. Neurology, publicerad online den 1 februari 2017. Doi: 0.1212/WNL.0000000000003657

Relaterat material

Varning för att nicka

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev