tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Fynd kan öppna för objektiv mätning av smärta

Publicerad: 15 april 2013, 07:13

Det tycks möjligt att bestämma och särskilja olika sorters smärta genom att avbilda hjärnan med funktionell magnetkamera, enligt amerikanska forskare.


Artikeln uppdaterad den 18 april klockan 12.30.

Det är i flera delstudier med sammanlagt 114 friska deltagare som forskarna kommer fram till att det vid värmeutlöst smärta uppstår ett typiskt aktivitetsmönster i hjärnan, en sorts neurologisk signatur, som kan ses med funktionell magnetkamerateknik.

Enligt forskarna väcker det förhoppningar om att objektivt kunna mäta smärta, i stället för att förlita sig på patienters subjektiva beskrivningar.

I studien i New England Journal of Medicine har de utsatt friska personer för värme som gick från mild till smärtsam på ett område på armen. Funktionell magnetkamera användes för att fånga aktiviteten i hjärnan och därefter har ett mönster identifierats med hjälp av avancerad datateknik.

Resultaten visar att det typiska aktivitetsmönstret omfattade ett flertal områden i hjärnan, däribland thalamus, och att det med stor träffsäkerhet kunde användas för att skilja mellan smärtsam och icke smärtsam värme.

Det visade sig också att aktivitetsmönstret var specifikt för fysisk smärta och inte kunde ses vid en emotionell smärtupplevelse, då försökspersonen fick se en bild på sin tidigare partner.

Vidare visar forskarna att styrkan på signaturen avsevärt försvagades då deltagarna fick det smärtdämpande läkemedlet remifentanil.

Clas Mannheimer, professor i smärtmedicin vid Göteborgs universitet, tycker att resultaten är spännande men betonar att de måste bekräftas i andra studier.

– Framför allt behöver vi veta om den här metoden också fungerar hos patienter med konkret smärtproblematik. Om den gör det och metoden i sig är enkel att använda kan den få stor klinisk betydelse, säger han.

– Hos vissa patienter skulle den kanske kunna användas för att skilja på patienter som har en mer somatisk smärta från dem som har mer psykiatrisk betingade besvär. Detta i sin tur påverkar valet av behandling. På så sätt skulle vi kunna sätta in mer riktad behandling, säger Clas Mannheimer.

Läs abstract:

Tor D Wager med flera. An fMRI-Based Neurologic Signature of Physical Pain. New England Journal of Medicine 2013; 368: 1388-1397. DOI: 10.1056/NEJMoa120447

Relaterat material

Meditation minskar smärta

Gruppträning minskade behov av läkare på vårdcentral

Forskares akupunkturbluff fångade placeboeffekten i hjärnan på bild

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev