Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Fyra regioner utvalda för rehab vid ryggmärgsskador

Publicerad: 13 oktober 2021, 12:10

Norrlands universitetssjukhus i Umeå är det centra norr om Stockholm som fått uppdraget att bedriva rehabilitering vid höga ryggmärgsskador.

Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Uppdraget att bedriva högspecialiserad vård vid förvärvade ryggmärgsskador går till regionerna Västerbotten, Skåne, Stockholm och Västra Götaland.


Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenRegion SkåneRegion StockholmRegion ÖstergötlandRehabiliteringHögspecialiserad vårdSocialstyrelsenToppnyheter RörelseorganenToppnyheter Neurologi

Det beslutade i dag Socialstyrelsens nämnd för nationell högspecialiserad vård. 

- Ryggmärgsskadevården har varit mycket fragmenterad och en koncentration har efterfrågats i decennier av både patienter och de som arbetar inom vården. Därför är det här ett mycket positivt beslut, säger Kristina Wikner, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Läs också: Så har högspecialiserad vård delats upp i landet 

Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå, är en av de fyra enheter som fått tillståndet. Det har skapat glädje och stolthet i Region Västerbotten. 

– Det är ett erkännande att vår verksamhet håller hög nationell nivå med engagerade och kompetenta medarbetare. Rehabiliteringsmedicin blir en attraktiv medicinsk specialitet som gör det lättare att rekrytera framtida medarbetare, säger Hans Lindsten, verksamhetschef vid neuro-huvud-hals centrum vid Nus, i ett pressmeddelande från Region Västerbotten.

Sedan tidigare har Nus det nationella uppdraget att behandla skador på plexus brachialis, skador på armens nervfläta. 

Samtidigt beslutade Socialstyrelsen om tillstånd för nationell högspecialiserad vård vid tre andra områden. 

Vård vid prolaps, framfall, och urininkontinens fick regionerna Stockholm, Skåne och Västra Götaland. 

Viss vård vid avancerad rekonstruktiv kirurgi vid anal inkontinens och ano- och rektovaginala fistlar efter förlossning gick till Region Stockholm och Region Östergötland.

Viss vård vid moyamoya ska göras i Region Uppsala och Region Stockholm. Moyamoya är en sjukdom som förtjockar blodkärl i hjärnan och ger neurologiska symtom och ökad risk för blodproppar. 

Med dagens beslut har Socialstyrelsens nämnd fattat beslut för nio vårdområden. Nationell högspecialiserad vård drivs sedan tidigare inom ytterligare 15 områden. 

Framöver fattar nämnden beslut om högspecialiserad vård för bland annat könsdysfori och svåra ätstörningar och självskadebeteenden. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev