Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Gen påverkar effekten av antidepressiva

Publicerad: 16 mars 2006, 12:31

Huruvida en patient svarar på antidepressiva läkemedel beror på om de har en viss genvariant eller inte. Åtminstone delvis. Det visar en studie från det amerikanska National Institutes of Health.


Om patienten har två kopior av en viss genvariant ökar chanserna till en bra respons med 18 procent, jämfört med om patienten har två kopior av den mer vanliga varianten. Den aktuella genen kodar för ett protein som ingår i hjärnans humörreglerande system.

Forskarna studerade 2 876 personer som medicinerade med SSRI-substansen citalopram. Forskarna screenade sedan 68 specifika gener hos de 1 953 patienter som upplevde en respons av medicineringen.

Forskarna fann att det starkaste sambandet mellan en bra respons och genetisk variation fanns i den gen som kodar för serotonin 2A-receptorn, ett av många proteiner som serotonin binder till när nervcellerna i hjärnan kommunicerar med varandra.

På ett visst ställe i den gen som kodar för receptorn har vissa personer nukleinsyran adinin, A, andra har guanin, G. Eftersom alla människor ärver två kopior av denna gen, kan människor antingen ha AA, AG eller GG.

Genom att utgå från en skattningsskala för depression kunde forskarna konstatera att 80 procent av dem som hade AA svarade på behandlingen jämfört med 62 procent för dem vars gen var GG, på det aktuella stället. Chansen att en patient med AA svarade på behandlingen var alltså i genomsnitt 16-18 procent mer sannolik än om patienten hade GG. Patienter med GA hade en något bättre respons än patienter med GG.

Studien publiceras av American Journal of Human Genetics, nu i mars online och i papperstidningen i maj.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev