Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Gen skyddar mot alzheimer

Publicerad: 11 juli 2012, 17:00

Personer som bär på en sällsynt genvariant tycks ha mycket lägre risk att drabbas Alzheimers sjukdom, visar en studie i tidskriften Nature. Upptäckten kan få betydelse för utvecklingen av nya läkemedel mot sjukdomen.

Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är tidigare känt att vissa mycket sällsynta mutationer kan orsaka ärftliga former av Alzheimer sjukdom som bryter ut mycket tidigare än den vanliga formen av sjukdomen. Nu har ett internationellt forskarlag, lett av islänningen Kari Stefansson, för första gången hittat en mutation som i stället verkar skyddande mot uppkomst av alzheimer.

– Det här är en ovanligt spännande studie. Framför allt är den uppmuntrande för läkemedelsutvecklingen som nu sker inom det här området, säger Kaj Blennow, professor och alzheimerforskare vid Göteborgs universitet, som inte varit inblandad i studien.

Kari Stefansson och hans kollegor letade efter sällsynta mutationer i proteinet APP, amyloid-beta prekursorprotein, som spelar i en central roll i den så kallade amyloidhypotesen om varför alzheimer uppstår.

Till sin hjälp hade de en databas med genetisk information från 1 795 islänningar. Förekomsten av mutationerna undersöktes sedan vidare i en betydligt större grupp islänningar.

En av de mutationerna som forskarna hittade var överrepresenterad bland personer som var minst 85 år och som inte drabbats av sjukdomen, jämfört med alzheimerpatienter. Mutationen fanns hos 0,62 respektive 0,13 procent av personerna i respektive grupp.
I provrörsexperiment konstaterade forskarna att mutationen leder till en 40-procentig minskning i bildningen av ämnet beta-amyloid. Denna peptid bildas genom klyvning av APP och bygger i sin tur upp de så kallade amyloida placken i hjärnan på alzheimerpatienter som antas göra att nervcellerna förtvinar och dör vid sjukdomen.

Forskarna kunde också visa att mutationen leder till ett aminosyrabyte nära den så kallade beta-positionen på APP, vilket gör det svårare för proteinet att klyvas av enzymet beta-sekretas 1, även kallat BACE1.
– Att man hittat en biologisk förklaring till varför mutationen tycks skydda mot alzheimer gör studien mycket intressant. Det visar att man kan vara på rätt väg i den läkemedelsforskning som inriktas på att ta fram så kallade BACE-hämmare, säger Kaj Blennow.

Kari Stefansson och hans kollegor visar vidare att personer i åldern 80 till 100 år och som är bärare av mutationer tycks ha bättre kognitiv funktion, jämfört med jämnåriga friska personer som saknar mutationen. Därför tror forskarna att mutationen även skyddar mot den allmänna försämring som sker av minnet och tankeförmåga ju äldre människan blir.

Enligt forskarna pekar resultaten på att Alzheimers sjukdom kan vara en ”extrem” variant av sådan vanligt förekommande åldersrelaterad försämring av kognitionen. Men det anser Kaj Blennow vara att övertolka resultaten.

– Mutationen är alldeles för ovanlig för att man ska kunna göra sådana spekulationer, säger han.

Länk till studien:

Thorlakur Jonsson med flera. A mutation in APP protects against Alzheimer’s disease and age-related cognitive decline. Nature 2012; publicerad online den  11 juli 2012. DOI:10.1038/nature11283.

Se även blogginlägg:

Nya poäng till amyloidhypotesen.

Relaterat material

Frontallob krymper snabbt vid demens

Fortsatt behandling vid alzheimer var bra

Syrebrist tros leda till alzheimer

Insulinspray kan hjälpa patienter med Alzheimer

Problem med minnet viktigast för alzheimerdiagnos

Hjärnans storlek avslöjade alzheimer i tidigt skede

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev