Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

God effekt av Tysabri på fem års sikt

Publicerad: 12 september 2014, 08:27

MS-patienter som fick läkemedlet Tysabri under fem år blev bättre i sin sjukdom i stället för sämre. Det visar en svensk registerstudie.


Imse-studien är baserad på 2 445 patienter i det svenska MS-registret. Den startade 2006 på initiativ av Karolinska institutet för att utvärdera effekterna av det då nylanserade läkemedlet Tysabri (natalizumab).

– Det goda resultatet stämmer överens med den kliniska verkligheten. När vi träffar patienterna som får Tysabri, mår de bättre och fortsätter att göra det. På fem års sikt skulle man förvänta sig en märkbar försämring, i alla fall på gruppnivå, säger Anders Svenningsson, neurolog vid Norrlands universitetssjukhus och medförfattare till studien, till Dagens Medicin.

De 413 patienter som efter fem år ännu stod på Tysabri, hade inte fått försämrad motorik utan hade snarare förbättrats en aning. Även vad gäller kognitiv förmåga hade läkemedlet god effekt, även om den är svårare att uttala sig om, enligt Anders Svenningsson.

– Resultatet skulle kunna förklaras som en inlärningseffekt av att testerna har gjorts vid upprepade tillfällen, men förbättringen är så pass stor att den inte bara kan avfärdas. Det finns också indirekta data som stöder att den är reell.

Natalizumab är en antikropp som hindrar immunceller i blodet att ta sig in i centrala nervsystemet och orsaka skador. Ju tidigare ett skyddande läkemedel sätts in, desto bättre. Det råder det samsyn om, enligt Anders Svenningsson.

– Tysabri har i stort sett inga biverkningar utom hjärnvirusinfektionen PLM. Kan man hantera den så får man bra effekt av att sätta in läkemedlet tidigt i sjukdomsförloppet.

Risken för att drabbas av viruset är en på hundra men ökar med tiden man behandlas med läkemedlet.

Resultatet av registerstudien presenteras i form av en poster vid den internationella MS-kongressen i Boston 13–15 september.

Relaterat material

Substans i MS-läkemedel misstänks ge allvarlig biverkning

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev