Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Grövre filter i hjärnan ökar den kreativa fömågan

Publicerad: 18 maj 2010, 07:48

Konstnärer och genier med en släng av galenskap har alltid funnits. Nu stärker svenska forskare bevisen för att det finns ett samband mellan psykisk ohälsa och kreativitet.


Ämnen i artikeln:

SchizofreniMental hälsa

Att människor med stor kreativ förmåga oftare har psykisk ohälsa i släkten har visats i tidigare studier, liksom att kreativa personer har något högre risk för både schizofreni och bipolär sjukdom.

Nu ger forskare vid Karolinska institutet i Solna en möjlig förklaring till varför det är så.

Forskargruppen har studerat hjärnans thalamus hos 13 friska försökspersoner.

– Thalamus fungerar som en relästation, som kontrollerar hur mycket av informationen från våra sinnen som når hjärnbarken, förklarar Fredrik Ullén, docent i neurobiologi vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.

Med hjälp av ett radioaktivt ämne som fäster till receptorer för signalsubstansen dopamin och en pet-kamera kunde förekomsten av dopaminreceptorer i thalamus mätas. Sedan tidigare vet man att personer med schizofreni har låg täthet av dopaminreceptorer i thalamus, och mer information från omvärlden når alltså hjärnbarken hos dem.

Försökspersonerna fick genomgå olika kognitiva tester, som mäter kreativiteten. Framför allt bedömdes förmågan till att göra många och ovanliga associationer till ord och bilder.

– De som är bra på detta brukar också vara personer som är idérika och kreativa i verkligheten, säger Fredrik Ullén.

Det visade sig att de mest kreativa studiedeltagarna hade färre dopaminreceptorer i thalamus, vilket alltså innebär att fler sinnessignaler når hjärnbarken. Något som alltså tycks leda till en större och friare associationsförmåga.

– Hos schizofrena leder detta till konstiga tankar, men de som inte är psykiskt sjuka verkar kunna hantera sinnesintrycken på ett vettigt sätt. Det kan vara en förklaring till att gener för schizofreni har förts vidare genom evolutionen. Gener som leder till sjukdom hos vissa kan i en annan genetisk kontext vara något bra, säger Fredrik Ullén.

Forskargruppens resultat publicerades den 17 maj i tidskriften PloS One.

Läs studien:

PLoS One, publicerad online

Ämnen i artikeln:

SchizofreniMental hälsa

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev