Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Han jagar markörer för polyneuropati

Publicerad: 28 september 2018, 09:29

Rayomand Press får anslag för forskning om polyneuropati, en nervsjukdom som bland annat kan ge nedsatt känsel, här undersökt med monofilament.

Foto: Thinkstock

Neurologen Rayomand Press vid Karolinska universitetssjukhuset tilldelas 400 000 kronor av Neuroförbundet för patientnära forskning om polyneuropati.


Anslaget kommer att användas till att förbättra metoderna för att ställa diagnosen vid polyneuropati, främst vid den typ där orsakerna är okända, enligt ett pressmeddelande från Neuroförbundet.

– Denna typ av forskning kan därmed på sikt öka chanserna för bättre behandlingar även för patienter med idiopatisk neuropati, säger Rayomand Press.

Orsaken till sjukdomen kan vara till exempel diabetes eller ärftlighet men i många fall är den idiopatisk, det vil säga att orsaken.

Genom att finna biomarkörer för idiopatiskt polyneuropati i blod eller ryggmärgsvätska skulle läkare lättare kunna ställa rätt diagnos och förutse sjukdomsförloppet.  På sikt kan forskningen leda till ett bättre omhändertagande av patienterna och snabbare tillgång till symptomlindrande behandling, enligt pressmeddelandet.

Vid polyneuropati är det perifera nervsystemet skadat och har sämre eller ingen förmåga att förmedla elektriska impulser. Det kan ge domningar, stickningar och en brännande känsla i fötterna, besvär att gå på grund av svaghet i benen och obalans. Även impulser som styr blodtryck, hjärta och tarmar kan påverkas.

Bland personer över 60 år har 6 procent polyneuropati, enligt Rayomand Press. Men fortfarande saknas mycket kunskap om de bakomliggande orsakerna till sjukdomen.

– Med tanke på att polyneuropati drabbar så många samtidigt som vi vet så lite om orsak och bästa behandling, känns det extra bra att Neuro kan vara med och stödja just den här forskningen, säger Neuros ordförande Lise Lidbäck.

Relaterat material

Revolution i behandling av Skelleftesjukan

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev