Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Hierarki kan styra spridning av tau och amyloid beta

Publicerad: 1 Juni 2017, 06:31

Foto: Thinkstock

Nu kommer nya ledtrådar om var proteinerna amyloid beta och tau initialt ansamlas i hjärnan och hur de kan vara sammanlänkade vid Alzheimers sjukdom. Fynden är publicerade i Jama Neurology.


Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdomAlzheimerDemens

Ansamlingar av amyloid beta i så kallade amyloida plack och hopklumpningar av tau kännetecknar demenssjukdomen alzheimer. Var i hjärnan som ackumuleringen startar är en fråga som hela alzheimerfältet vill ha svar på.

– Men tack vare de här fynden blir bilden tydligare av proteinernas spridningsmönster och var de primärt ansamlas. Möjligtvis kan det bli en pusselbit för att bättre förstå vem som kommer att drabbas av sjukdomen, säger Michael Schöll, biträdande lektor vid Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin, Göteborgs universitet.

Han har även varit med och skrivit en ledare till studien. Enligt Michael Schöll bekräftar resultaten delvis tidigare forskningsfynd som gjorts i hjärnvävnad och med hjärnavbildning. Men studien bjuder också på nyheter.

– Det verkar finnas en hierarkisk dynamik inom och mellan ansamlingar av tau och amyloid beta. Ett sådant ordnat system har inte påvisats i tvärsnittsdata tidigare. Det är alltså inte nödvändigtvis så att dessa proteinackumuleringar sker inom överlappande hjärnregioner, säger han.

I studien har amerikanska forskare avbildat hjärnor med en PET-kamera. De kartlade tidiga förändringar av tau och amyloid beta i hjärnor hos 88 äldre personer som var kognitivt friska när studien startade. Målet var bland annat att identifiera spridningsmönster och försöka ta reda på om proteinerna interagerade på något sätt.

Med tekniken identifierades fyra kluster för tau och fyra kluster för amyloid beta. De återfanns bland annat i temporalloben och i flera så kallade associationscortexområden. Enligt Michael Schöll var det första och andra klustret med tau extra betydelsefulla eftersom de länkades till övriga kluster.

– Om exempelvis en person har tau i delen av hjärnan som omfattas av kluster nummer två så finns ett tydligt samband med att också ha amyloid beta. Utifrån resultaten kan man däremot inte fastslå om tau driver spridningen av amyloid beta till andra hjärnregioner eller tvärtom. Det förblir en viktig fråga att försöka besvara framöver, säger Michael Schöll.

Deltagarna var 77 år i snitt och kom från en studie som heter Harvard Aging Brain Study.

Läs mer i abstract:

Jorge Sepulcre med flera. Hierarchical Organization of Tau and Amyloid Deposits in the Cerebral Cortex. Jama Neurology, publicerad online den 30 maj 2017. DOI: 10.1001/jamaneurol.2017.0263

Relaterat material

Bilder av tau sätter alzheimer i nytt ljus

Herpesläkemedel utvärderas mot alzheimer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev