Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Hjärnan får mindre dopamin vid långvarig behandling av parkinson

Publicerad: 18 februari 2013, 09:35

Mängden av neurotransmittorn dopamin minskar i hjärnan vid långvarig behandling mot parkinson.­ Det pekar en ny avhandling från Umeå på.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Parkinsons sjukdom behandlas vanligtvis med levodopa som omvandlas till dopamin i hjärnan. Vid långvarig behandling av parkinson drabbas patienterna ofta av dyskinesi, det vill säga ofrivilliga rörelser.
– Den nuvarande hypotesen är att dyskinesi beror på höga nivåer av dopamin, säger Nina Nevalainen, doktorand vid Umeå universitet.

Hennes egna rön pekar i stället­ på att det är tvärtom: Nivån av dopamin i hjärnan minskar vid långvarig behandling.
I en studie i avhandlingen har råttor inducerats med Parkinsons sjukdom för att sedan antingen behandlas med levodopa eller ingå i kontrollgruppen.
Det visade sig att koncentrationen av dopamin var lägre hos råttor efter flera veckors daglig levodopabehandling i jämförelse med hos ickebehandlade djur. Nina Nevalainen påpekar att det råder brist på behandlingsalternativ vid sjukdomen och att det därför är viktigt att öka förståelsen om mekanismerna bakom långtidsbehandling med levodopa.

I en annan studie som ingår i avhandlingen visar hon att det antidepressiva läkemedlet ­fluoxetine har en dämpande effekt på ofrivilliga rörelser i djurförsök då det ges i kombination med levodopa.
– Depression är en del av sjukdomsbilden och därför vore det fördelaktigt om detta läkemedel skulle kunna användas både som antidepressivt preparat men även för att motverka dyskinesier.
– Jag tror att det behövs fler skräddarsydda alternativ för dem som lider av sjukdomen, säger Nina Nevalainen.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News