Neurologi
Hjärnan förändras av rymdtripp
Publicerad: 3 november 2017, 08:09
Ungefär hälften av astronauterna hade vistats i rymden en längre tid.
Foto: Thinkstock
Hjärnan verkar pressas ihop av att vistas i rymden en längre tid, enligt en ny studie i tidskriften New England Journal of Medicine.
Kanhända kan fynden förklara en del av symtomen som vissa astronauter drabbas av efter en rymdfärd. Det handlar bland annat om synnedsättningar och svullnader av ögats optiska disk.
Ett internationellt forskarlag har tagit del av data från 34 astronauter som tillhör den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa. Ungefär hälften hade genomfört långtidsflygningar som varade i minst tre månader.
Hos de flesta astronauter som vistats länge i rymden hade hjärnan och hjärnstammen förflyttats uppåt i skallen. Inom samma grupp ansamlades för mycket cerebrospinalvätska i de centrala strukturerna, vilket ledde till att vissa hjärnregioner trycktes ihop. Forskarna fann också att hypofysstjälken, en tunn nervvävnadssträng som förbinder hypotalamus med hypofysen, hade tänjts ut och blivit längre.
Härnäst vill forskarna ta reda på vilken klinisk betydelse som förändringarna har och ifall de förvärras eller stabiliseras efter en viss tid i rymden. De nya fynden utgör en viktig pusselbit inför USA:s planerade rymdexpedition till Mars som ska gå av stapeln år 2033. Då kommer astronauter befinna sig i rymden i minst två års tid.
Astronauternas hjärnor hade undersökts med magnetkamera. Majoriteten var män.
Läs mer i abstract: