Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Hjärnan hos personer med fetma verkar åldras fortare

Publicerad: 5 Augusti 2016, 06:37

Mängden vit substans i hjärnan var lägre hos överviktiga än hos smala individer, enligt studien.

Foto: Thinkstock

Hjärnan hos överviktiga eller feta medelålders människor visar tecken på att åldras snabbare än hos smala individer, enligt en studie i tidskriften Neurobiology of Ageing.


Forskarna vid universitet i Cambridge har undersökt den vita substansen som gör det möjligt för olika delar av hjärnan att kommunicera. Resultaten antyder att nivån på den vita substansen var betydligt lägre hos överviktiga än hos smala individer.

En hjärna hos en överviktig 40-åring kan på det viset vara upp till tio år äldre än hos en smal 40-åring, och skillnaden består med åldrandet, skriver brittiska forskare bakom studien.

Men varken kognitiva förmågor eller intelligenskvot ser ut att påverkas av den lägre nivån av vit substans. Det är dessutom oklart om det är övervikten som ligger bakom förändringarna i hjärnan, eller om det är förändringarna i hjärnan som orsakar viktökningen, uppger forskarna.

Läs mer i abstract:

Lisa Ronan med flera. Obesity associated with increased brain-age from mid-life. Neurobiology of Ageing, publicerad online den 27 juli 2016 Doi: 10.1016/j.neurobiolaging.2016.07.010

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev