Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Hjärnans vindlingar skådas i detalj

Publicerad: 20 juni 2013, 18:00

Forskare har skapat en tredimensionell avbildning av den mänskliga hjärnan som är femtio gånger mer detaljerad än tidigare modeller.


Så kallade referenshjärnor kan beskrivas som ett slags genomsnittsbild av den mänskliga hjärnan, och är viktiga för att kunna studera hur hjärnan är organiserad. Men de referenshjärnor som används i dag visar bara hjärnan på den makroskopiska, synliga, nivån.

Den  ultrahögupplösta  avbildning som en tysk-kanadensisk forskargrupp nu har skapat ger betydligt bättre möjligheter att utforska hjärnans form och funktion på mikronivå.

Den tredimensionella bilden går under namnet  Bigbrain  och har framställts utifrån en 65-årig avliden kvinnas hjärna. Med hjälp av en mikrotom, ett verktyg för att snitta vävnadspreparat, skar forskarna hjärnan i 7­ 404 skivor, som var 20 mikrometer tunna.  Skivorna färgades in för att visualisera cellerna, varefter de digitaliserades och radades upp i tur och ordning för att rekonstruera hjärnan digitalt.

Enligt forskarna är avbildningen 50 gånger mer detaljerad än tidigare modeller och kan därmed användas för att utforska hjärnan på cellnivå, vilket bland annat ger bättre möjligheter att studera mekanismerna bakom sjukdomar i hjärnan.

Bigbrain  ska göras fritt tillgänglig för att kunna användas som en referensram av forskare världen över.

Forskningen presenteras i tidskriften Science.

Abstract till studien finns att läsa här:

Katrin Amunts med flera. Bigbrain: An Ultrahigh-Resolution 3D Human Brain Model. Scienceexpress, publicerad online den 20 juni 2013. DOI: 10.1126/science.1235381

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev