Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Hjärnskakning kan läka långsamt

Publicerad: 21 maj 2014, 13:38

En allvarlig hjärnskakning kan ta upp till fyra månader att läka och ett ryggmärgsprov kan visa när den gjort det, enligt en ny studie.


Idrottsrelaterade hjärnskakningar läker betydligt långsammare än man tidigare trott. Det visar en av avhandling av Sanna Neselius, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och specialistläkare i ortopedi.

– Det som forskning hittills har bevisat, att hjärnskakningar läker inom sju till tio dagar, stämmer inte alls. Det tar mycket längre tid än så, säger Sanna Neselius.

Hon och hennes forskarkollegor har sett att det kan ta upp till fyra månader för en allvarlig hjärnskakning att läka. Exempelvis den som en boxare kan få efter en knockout.

Ryggmärgsprovet som använts i studien visar även att det kan användas för att se när en hjärnskakning har läkt.

– Via ett ryggmärgsprov kan vi se hur stor hjärnskakningen är, få indikation på hur lång tid den kan ta att läka och sedan med ett uppföljande prov se om den har läkt.

Svenska boxningsförbundet, där Sanna Neselius är förbundsläkare, har i regel en gräns på en månads vila efter en hjärnskakning och nu uppmanar Sanna Neselius andra idrotter att vara mer restriktiva.

– Jag anser att andra riskidrotter som fotboll och hockey bör se över sina riktlinjer med när en idrottare kan återgå till träning efter en hjärnskakning. Ryggmärgsprovet kan dessutom användas för att avgöra när idrottaren kan återgå till sin sport.

Avhandlingen: Diagnosis and monitoring of sport-related concussion

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev