Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Hög D-vitaminnivå skydd mot ms

Publicerad: 13 mars 2013, 12:01

Vi är utomhus mindre vilket kan vara en av orsakerna till att MS blivit vanligare.

Foto: Photos.com

Den som har höga nivåer av D-vitamin i blodet i sin ungdom kan ha en minskad risk att drabbas av multipel skleros, ms.


Varje år utvecklar runt 600 personer i Sverige den neurologiska sjukdomen ms där inflammation ger skador på centrala nervsystemet. Någon metod för att förutse sjukdomen finns i dag inte, inte heller något botemedel. Bristen på D-vitamin har dock ett tydligt samband med ms-risken, enligt forskning som Jonatan Salzer vid Umeå universitet har gjort.

En biobanksstudie visade att risken för att få sjukdomen minskade märkbart hos gravida kvinnor som hade höga halter av D-vitamin i blodet. Risken för ms var 60 procent lägre hos dem med höga D-vitaminnivåer, jämfört med dem med låga nivåer.

– Det går dock inte att säkert veta om det är de höga D-vitaminnivåerna i sig eller om det är solljusexponeringen som påverkar ms-risken, säger Jonatan Salzer.

Det fanns ingen koppling mellan moderns D-vitaminnivåer under tidig graviditet och barnets risk för att utveckla MS, enligt studien.

– Det biobanksmaterial som vi studerat, från 1976 till 2005, visar att halterna av D-vitamin sjunkit konstant, sannolikt på grund av att vi är utomhus mindre och skyddar oss mer mot solen. Detta kan vara en av orsakerna till att ms har blivit vanligare, säger Jonatan Salzer.

D-vitaminbrist är bara en av de faktorer som studerats i avhandlingen. Även rökning kan öka risken för att utveckla sjukdomen, liksom både brist på, och för mycket, A-vitamin. En delstudie visar att de som föds på våren har en något högre risk att drabbas än de som är födda på hösten, något som även tidigare studier visat.

– Sammantaget talar studierna i min avhandling för att risken för att få ms bestäms tidigt i livet, sannolikt innan 25 års ålder.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev