Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Hög sjukfrånvaro vid MS

Publicerad: 28 maj 2013, 11:48

Över 60 procent av patienter med MS får sjuk- eller aktivitetsersättning. Enligt forskare bakom en ny studie bör arbetslivet anpassas mer till personer med sjukdomen.


Forskare vid Karolinska institutet har undersökt registerdata om drygt 9 700 patienter med multipel skleros, MS.

Resultaten visar att nära 62 procent av patienterna, som alla var under 65 år, hade någon form av sjuk- eller aktivitetsersättning. I en kontrollgrupp var motsvarande andel drygt 14 procent.  De faktorer som ökade risken för sjukskrivning var till stor del likartade bland patienter med MS och i kontrollgruppen.

Forskarna skriver i studien att majoriteten av patienterna med MS trots tillgång till modern sjukvård och sjukdomsmodifierande läkemedel har sjukpension. De anser därför att det behövs strategier för att personer med sjukdomen ska få fotfäste på arbetsmarknaden.

– Det behövs större kunskap om att många personer kan jobba länge med MS, säger Kristina Alexanderson, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet i Solna, som är en av forskarna bakom studien.

MS är en svår sjukdom trots behandling. Det är väl då rimligt att sjukfrånvaron är högre än i en kontrollgrupp?

– Absolut, detta är en allvarlig sjukdom som inte sällan innebär funktionsnedsättning. Det är viktigt att det finns ett bra trygghetssystem när man inte kan försörja sig genom arbete. Sjukdomen går ofta i skov och ibland är arbetsförmågan högre och ibland lägre. Det har kommit nya läkemedel, men det behövs också bättre möjligheter till anpassning av arbetet för personer med MS för att de ska kunna vara kvar i arbetslivet, säger Kristina Alexanderson.

Hon tillägger att förhoppningen är att modern sjukvård och nya läkemedel ska göra att andelen personer med sjukdomen som har nedsatt arbetsförmåga minskar framöver.

Studien är finansierad av Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap och av läkemedelsföretaget Biogen Idec.

Läs abstract:

Tinghög med flera. High prevalence of sickness absence and disability pension among multiple sclerosis patients: a nationwide population-based study. Multiple Sclerosis Journal. Doi: 10.1177/1352458513488234

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev