Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Högre utbildning minskar risk för Alzheimers sjukdom

Publicerad: 21 november 2008, 13:07

Högre utbildning minskar risk för Alzheimers sjukdom

Foto: Foto: Photos.com

Ju högre utbildning en person har, desto mindre är risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Det visar en ny norsk studie.


Mellan tio och arton års skolgång ger en betydligt lägre risk för att utveckla Alzheimers, jämfört med bara sex-sju år i skolbänken. Studien bekräftar tidigare teorier om att utbildning påverkar sjukdomen positivt, skriver norska Dagens Medisin.

373 personer med Alzheimers sjukdom och 559 kontrollpersoner ingår i studien, som nyligen publicerades i Journal of Geriatric Psychiatry.

– Vi blev förvånade över att endast en till två års längre skolgång, än det som är minimum för den aktuella generationen, reducerar risken. Det gäller både kvinnor och män och i alla åldersgrupper, säger Sigrid Botne Sando, överläkare vid neurologiska avdelningen på S:t Olavs hospital i Trondheim, och huvudförfattare till studien.

Mekanismerna bakom att utbildning har den positiva effekten är ännu oklara. En hypotes är enligt Sigrid Botne Sando att vältränade hjärnor utvecklar en kognitiv reservkapacitet, genom att antingen bilda fler hjärnceller eller genom att bilda fler synapser. Det kan också vara en kombination av båda delar. Reservkapaciteten kan sedan fungera som en buffert för att kompensera för hjärnsjukdomar.

Läs mer:

Abstract online i International Journal of Geriatric Psychiatry

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev