Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Högt blodtryck viktigaste riskfaktorn bakom stroke

Publicerad: 21 juni 2010, 09:24

Tio välkända riskfaktorer, som högt blodtryck och rökning, kan förklara uppkomsten av nio av tio fall av stroke, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Stroke

Det är ett internationellt forskarlag som jämfört olika bakgrundsfaktorer hos 3 000 strokedrabbade personer och lika många friska kontroller från totalt 22 länder.

Inspirationen kommer från Interheart-studien, som publicerades 2004, där forskare kartlade riskfaktorer bakom hjärtinfarkt.

I den nu aktuella studien, passande döpt till Interstroke, finner forskarna att det är i stort samma riskfaktorer som kan förklara uppkomsten av stroke som uppkomsten av hjärtinfarkt.

Dessa riskfaktorer var: högt blodtryck, rökning, bukfetma, dålig kost, låg fysisk aktivitet, hög kvot mellan blodfetterna apolipoprotein B och A1, diabetes, stress eller depression, alkoholintag samt hjärtsjukdom.

Enligt forskarna kan dessa riskfaktorer sammantaget förklara uppkomsten av 90 procent av de studerade strokefallen.

Betydelsen av enskilda faktorer skiljde sig delvis från Interheart-studien. Till exempel var högt blodtryck den enskilt viktigaste riskfaktorn för stroke medan blodfettsrubbning var den viktigaste riskfaktorn för hjärtinfarkt.

Rökningens betydelse skiljde sig också. I Interheart innebar tidigare rökning en risk för hjärtinfarkt, men i Interstroke var det bara nuvarande rökare som hade ökad risk för stroke.

Forskarnas slutsats är att riktade interventioner mot de aktuella riskfaktorerna avsevärt skulle kunna minska förekomsten av stroke.

Studien publiceras online av tidskriften Lancet.

Läs abstract:

Lancet, publicerad online 18 juni 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev