Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Höjd utbildningsnivå möjligt sätt att förebygga demens

Publicerad: 6 augusti 2010, 08:29

Att minska förekomsten av diabetes och depression, och att öka utbildningsnivån skulle kunna vara effektiva metoder att förebygga demens i framtiden, enligt en ny fransk studie.


Kampanjer för att öka konsumtionen av frukt och grönt kan också vara viktiga metoder för att minska förekomsten av demens i befolkningen, enligt forskare vid bland annat forskningsinstitutet Inserm i Montpellier, Frankrike.

De har gjort en befolkningsstudie med 1 433 personer som var över 65 år och inte dementa vid studiens start.

Forskarna identifierade ett antal kända riskfaktorer för demens och en neurolog undersökte sedan förekomsten av lindrig kognitiv nedsättning eller demens hos deltagarna vid fyra tillfällen under sju år.

Studiedeltagarna intervjuades också, och forskarna tog reda på en mängd socioekonomiska, hälso- och livsstilsrelaterade faktorer om dem. De genomgick även ett slags test som mäter bildningsnivå, eller förvärvad intelligens, och som inte ska påverkas av tidiga stadier av demens, och blodprover togs.

Efter en mängd statistiska analyser kom forskarna fram till att en ökad nivå av förvärvad intelligens, högre konsumtion av frukt och grönsaker, liksom förebyggande av diabetes och depression är de faktorer som kan ha störst effekt för att minska insjuknandet i demens. Detta skulle vara mer effektivt än om det vore möjligt att eliminera den viktigaste kända genetiska riskfaktorn.

Forskarna föreslår därför folkhälsoinitiativ som fokuserar på att uppmuntra utbildning i alla åldrar, att behandla depressiva symtom snabbt och införa screening för att tidigt hitta tecken på begynnande diabetes.

Läs studiens abstract:

British Medical Journal, online den 5 augusti 2010

Relaterat material

Diabetes ökar demensrisken

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev