Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Hon kämpar för parkinsonsjukas träning

Publicerad: 11 februari 2016, 08:58

Hallå där Sara Riggare, doktorand inom hälsoinformatik vid Karolinska institutet, som har startat en namninsamling för att träning ska ingå i de nationella riktlinjerna för Parkinsons sjukdom och multipel skleros.


Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Varför har du startat insamlingen?

– Målet är att fysisk aktivitet ska bli en del av de första nationella riktlinjerna för parkinson som publiceras i december. Eftersom jag själv har sjukdomen vet jag hur viktigt det är med kontinuerlig träning och att få stöd och hjälp från en fysioterapeut. Ändå står det inte ett ord om fysisk aktivitet i riktlinjernas remissversion som Socialstyrelsen nyligen publicerade.

Vad har träningen gjort för dig?

– Jag har levt med parkinson i mer än 30 år och tack vare daglig motion är jag fysiskt starkare nu än någonsin. Till och med min neurolog har ändrat uppfattning om hur betydelsefull träningen är för Parkinsonpatienter efter att ha sett mina framsteg. Och jag vill poängtera att vardagsmotionen är det viktiga – att hålla igång kroppen en stund varje dag. Dessutom är det bra att börja med träningen i ett tidigt skede av sjukdomen.

Hur många namn har du hittills samlat in?

– Insamlingen startade i tisdags kväll och än så länge har jag fått in 115 underskrifter. Vi får se om det blir något mer drag framöver, men förhoppningen är att få in ett par hundra namn i alla fall.

Namninsamlingen för fysisk aktivitet sker på Sara Riggares blogg: www.riggare.se

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev