Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Hungerhormon kan dämpa ångest

Publicerad: 17 Juni 2008, 08:58

Kronisk stress ökar nivåerna av hungerhormonet ghrelin. Detta kan i sin tur dämpa symtomen på ångest och depression, enligt nya amerikanska rön.


Forskarna som är verksamma vid University of Texas Southwestern Medical Center i Dallas, USA, genomförde en studie på möss för att undersöka effekterna av mättnadshormonet ghrelin när det gäller sinnesstämning.

För att göra detta minskade forskarna matransonerna för en grupp möss under tio dagar, vilket orsakade att grehlindoserna i råttornas blod fyrdubblades. I en jämförelse med en grupp kontrollmöss som hade fri tillgång på mat visade det sig att mössen med matrestriktioner hade färre symtom på ångest och depression, enligt standardiserade mätmetoder.

Dessutom studerade forskarna en grupp möss som på genetisk väg inte kunde svara på ghrelinfrisättning. När dessa fick matransonering fick de inte samma ångest- och depressionsdämpande effekt.

För att undersöka om ökade ghrelinhalter även kunde påverka depressiva symtom på grund av kronisk stress utsattes en grupp normala möss och en grupp möss som inte kunde svara på ghrelinfrisättning för en grupp aggressiva möss.

Studien visar att båda grupperna fick ökade ghrelinhalter i blodet, men de möss som inte kunde svara på ghrelin visade tydligare tecken på socialt undvikande beteende och de åt också mindre än de normala mössen.

Forskarna bakom studien säger i ett pressmeddelande att det kan finnas en evolutionär förklaring till fynden eftersom människan genom årmiljonerna har arbetat för att säkerställa tillgången på mat för att förhindra svält. Det har också varit viktigt att hålla sig lugn och fokuserad för att undvika att själv bli ett byte. Enligt forskarnas teorier kan den ångestdämpande effekten hos ghrelin därmed ha varit skyddande.

Forskarna säger i ett pressmeddelande att det teoretiskt är möjligt att minska behovet av mat och öka energianvändningen genom att blockera ghrelin hos överviktiga. En allvarlig bieffekt vore dock om man på detta sätt även utlöste depression och ångest hos patienterna.

Nature Neuroscience, publicerad online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev