Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Infektion kan påskynda minnesförlust hos dement

Publicerad: 9 september 2009, 07:11

Infektion kan påskynda minnesförlust hos dement

Foto: Foto: Photos.com

En skada eller en infektion kan göra att personer med Alzheimers sjukdom förlorar minnet betydligt snabbare.


Det är i slutsatsen i en studie som presenteras i veckans nummer av tidskriften Neurology.

I studien har brittiska forskare undersökt 222 personer med Alzheimers sjukdom, i snitt 83 år gamla. Forskarna mätte deltagarnas kognitiva förmåga samt nivåerna i blodet av proteinet TNF-alfa, som är involverat i inflammatoriska processer och där höga nivåer kan betyda att det finns en kronisk inflammation.

Dessutom intervjuades deras vårdgivare för att få en uppfattning om deltagarna haft några infektioner eller skador.

Totalt 110 deltagare drabbades av en infektion eller en skada under den sex månader långa uppföljningsstiden. Enligt resultaten gick minnesförlusten bland dessa personer dubbelt så snabbt som hos dem som inte drabbades av några skador eller infektioner.

Det visade sig även att deltagare som hade höga nivåer av TNF-alfa i början av studien drabbades av minnesförlust i fyra gånger så snabb takt som dem med låga startnivåer.

Störst risk att förlora minnet fanns bland dem som både hade höga nivåer av TNF-alfa från början och fick en akut infektion under studiens gång. Dessa personer drabbades av minnesförlust tio gånger snabbare jämfört med dem med låga startnivåer utan infektioner.

En möjlig felkälla skulle kunna vara att personer med kognitiv nedsättning löper ökad risk att bli sjuka eller att ramla och slå sig. Men enligt forskarna fann de inget samband mellan graden av demenssjukdom och ökad risk för infektioner eller skador i början av studien.

Studien genomfördes av forskare vid University of Southampton i Storbritannien.

Läs abstract till studien:

Neurology, 2009; 73: 768–774

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev