Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Influensavaccinering stoppas i Finland efter narkolepsilarm

Publicerad: 24 augusti 2010, 06:45

Finländska hälsovårdsmyndigheter stoppar vaccineringen mot svininfluensa efter rapporterna om att barn som fått sprutan drabbats av narkolepsi.
(Ny version 15.10)


Hittills har minst 15 bekräftade eller misstänkta fall av narkolepsi anmälts i Finland, rapporterar Hufvudstadsbladet. I dag, tisdag, har Institutet för hälsa och välfärd, THL, beslutat att vaccineringsprogrammet ska avbrytas i väntan på att myndigheterna undersökt om det finns något samband mellan sjukdomen och vaccinet.

– En stor del av befolkningen är redan vaccinerad och det pågår ingen epidemi. Det här ska betraktas som en säkerhetsåtgärd, säger THL:s generaldirektör Pekka Puska till Hufvudstadsbladet.

Myndigheten har fått tillstånd att samla in uppgifter om vilka patienter som har vaccinerats och vilka som har fått narkolepsi.  Utredningen väntas pågå i flera månader.

Svenska Läkemedelsverket beslutade att inleda en liknande utredning förra veckan. Då hade myndigheten fått in sex rapporter om narkolepsi bland barn som vaccinerats mot svininfluensa.

Relaterat material

Vaccinet mot svininfluensan kan ha orsakat narkolepsi

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev