Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Inga säkra resultat av virusbehandling mot alzheimer

Publicerad: 20 mars 2017, 10:45

Företaget Apodemus hoppades tillsammans med forskare på Karolinska institutet att antiviral behandling skulle ge effekt på Alzheimers sjukdom. Men studien gav inga säkra resultat.


Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

För tre år sedan skrev Dagens Medicin om att studien skulle starta. Bakgrunden var att det finns teorier om att virus skulle kunna vara orsak till den fruktade demenssjukdomen.

Så här sa professor Lars-Olof Wahlund, en av de ansvariga forskarna, till Dagens Medicin då:

– Man har misslyckats mer eller mindre med de immunologiska metoderna och inget nytt finns i pipeline. I det läget tycker jag att det finns anledning att pröva alla möjliga spår. Det är självklart bara en hypotes, men tankemässigt skulle man kunna få ihop det: En virusinfektion triggar igång ett svar som triggar igång betaamyloiden.

I dag skriver Expressen att företaget Apodemus skulle hemlighålla resultaten i studien. Och av flera citat från intervjupersoner, däribland anhöriga till en patient i studien, antyds att behandlingen möjligen kan fungera.

Så verkar dock inte vara fallet. Redan för ett år sedan meddelade företaget att huvuddelen av studien hade analyserats och att den gett ”inkonklusiva resultat” på grund av patientbortfall.

– Eftersom jag inte sett resultaten i sin helhet kan jag inte uttala mig så detaljerat. Vad jag vet är att resultaten inte är konklusiva, något som står på bolagets hemsida, säger Lars-Olof Wahlund i dag till Dagens Medicin.

Enligt Nina Lindblom, som är ansvarig för kliniska prövningar på bolaget, kan det snart finnas ett beslut om Apodemus ska fortsätta med en ny studie eller inte.

Ändrad version kl 17.00, månadag 20 mars. Dagens Medicin har efter önskemål av Lars-Olof Wahlund ändrat och förtydligat hans sista citat.

Relaterat material

Virushämmare testas mot alzheimer

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev