Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Inget genetiskt samband mellan lågt kolesterol och demens

Publicerad: 3 maj 2017, 08:32

Foto: Thinkstock

Personer som har lågt kolesterol orsakat av särskilda genvarianter har inte en förhöjd risk för en rad olika demenssjukdomar. Snarare kan det vara tvärtom, enligt en ny studie i tidskriften BMJ.


Ämnen i artikeln:

DemensAlzheimers sjukdomAlzheimerKolesterol

Tidigare har det diskuterats om kolesterolsänkande läkemedel kan innebära ökad risk för demens och andra neurologiska sjukdomar då kolesterol är en viktig komponent i det skyddande myelinet runt nervcellerna.

Men de nya resultaten skulle alltså tona ner dessa eventuella faror.

I studien ingick över 111 000 personer ur den vanliga befolkningen och forskarna följde retrospektivt upp huruvida de insjuknat i någon form av demenssjukdom, vaskulär demens, Alzheimers sjukdom eller Parkinsons sjukdom.

Forskarna använde så kallad mendelsk randomisering, en epidemiologisk studiedesign som ökar sannolikheten att hittade samband är kausala – baserat på att genetiska varianter fördelar sig slumpmässigt i befolkningen och påverkar individen under hela livet.

I analysen ingick olika varianter för generna HMGCR och PCSK9, vars motsvarande proteiner är måltavlor för kolesterolsänkande läkemedel av typen statiner respektive PCSK9-hämmare. Forskarna konstaterar att lågt kolesterol som följd av varianter av de två generna inte var förknippat med ökad risk för någon av de studerade sjukdomarna.

En utvidgad analys antydde snarare att genetiskt lågt LDL-kolesterol verkar skydda mot att insjukna i Alzheimers sjukdom.

Marianne Benn med flera. Low LDL cholesterol, PCSK9 and HMGCR genetic variation, and risk of Alzheimer’s disease and Parkinson’s disease: Mendelian randomisation study. BMJ 2017;357:j1648

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev