Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Insulinspray kan hjälpa patienter med Alzheimer

Publicerad: 7 oktober 2011, 14:24

En daglig puff av insulin i näsan kan förbättra minnet hos personer med kognitiva funktionshinder, däribland Alzheimers sjukdom. Det skriver danska Dagens Medicin.


Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Forskare har i en studie i tidskriften Archives of Neurology studerat 104 patienter med mild kognitiv svikt och mild till måttlig Alzheimers sjukdom.

36 deltagare fick under fyra månaders tid varje dag en måttlig dos insulin, 38 fick en högre dos insulin, medan resterande 30 deltagare fick placebo. Alla behandlingar gavs i form av en nässpray.

Forskarna undersökte huruvida behandlingarna hade effekt på hur väl patienterna kunde minnas detaljer i en uppläst berättelse. Efter fyra månader visade deltagarna i båda grupperna som fått insulin förbättrad kognitiv funktion och kom bättre ihåg upplästa historier än deltagare i gruppen som fått placebo.

Resultaten tyder på att behandling med insulinnässpray kan ha gynnsam effekt för vuxna med kognitiva funktionsnedsättningar och kan lindra symptomen för patienter med Alzheimer.

Forskarna påpekar att resultaten bör granskas i större långtidsstudier men att varje behandling som kan stabilisera kognitiv svikt är värd att notera.

De neurologiska läkemedel som används i dag behandlar symtom på kognitiv försämring på kort sikt, men kan inte stoppa den dödliga utvecklingen av Alzheimers sjukdom.

Läs abstract:

Archives of Neurology, publicerad online 12 september 2011

Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev