Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

IPS-celler effektivt på apor med parkinson

Publicerad: 30 augusti 2017, 18:00

Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap, på plats i labbet.

Foto: Kennet Ruona

Att använda mänskliga stamceller på en apmodell av Parkinsons sjukdom var säkert och ledde till förbättrade rörelser, enligt en av de första längre studierna inom området.

Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Fynden pekar på att dopaminceller från IPS-celler fungerar som de ska och överlever en längre tid i primater. Det är första gången vi ser den här typen av resultat, säger Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet, som ligger bakom studien tillsammans med japanska kollegor.

Så kallade IPS-celler, inducerade pluripotenta stamceller, kan omvandlas till olika slags celler. En förhoppning är att stamcellstypen ska kunna användas för att ersätta dopaminproducerande nervceller som förstörs vid parkinson, en sjukdom som kännetecknas av skakningar och rörelseproblem.

Och nu kan alltså forskare ha tagit metoden ett steg närmare kliniken. De nya fynden är publicerade i tidskriften Nature.

Forskarna skapade dopaminproducerande nervceller på laborativ väg med hjälp av IPS-celler från både friska personer och patienter med parkinson. Nervcellerna transplanterades i ett område i mitthjärnan hos sju apor. Tre apor som inte fick cellterapin utgjorde kontrollgrupp. Djuren följdes upp till två års tid, och deras symtom skattades med en neurologisk poängskala.

Poängen förbättrades med 40 till 55 procent för aporna som fick cellterapin. Dessa djur hade bland annat en bättre spontan rörelseförmåga än kontrolldjuren. Ett annat viktigt fynd var att celltransplantaten svarade på ett korrekt sätt gällande dopaminfrisättning, enligt Malin Parmar.

Hur många dopaminproducerande nervceller som överlevde varierade mellan aporna, men en viss genetisk signatur kopplades till en bättre cellöverlevnad. De nya nervcellerna gav inte upphov till några hjärntumörer under studieperioden.

Forskarna fann ingen skillnad i tillfrisknande mellan djur som fått celler från en frisk person eller en patient med parkinson. Det är ett intressant fynd, menar Malin Parmar.

– I dag vet vi inte säkert om donerade celler från patienter är mer känsliga för sjukdomsprocessen. Det här resultatet antyder att så inte är fallet men det krävs mer forskning innan vi har ett tydligt svar på frågan, säger hon.

Härnäst planerar forskargruppen en klinisk studie med IPS-celler på patienter med parkinson.

Läs mer i abstract:

Tetsuhiro Kikuchi med flera. Human IPS cell-derived dopaminergic neurons function in a primate Parkinson´s disease model. Nature, publicerad online den 30 augusti 2017. Doi: 10.1038/nature23664

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev