Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

IPS-celler testas vid ryggmärgsskada

Publicerad: 26 februari 2019, 11:15

Den experimentella terapin med IPS-celler ska till en början utvärderas på fyra patienter.

Foto: Thinkstock

För första gången ska patienter med ryggmärgsskador få testa en experimentell terapi med omprogrammerade stamceller. Bakom försöken står japanska forskare.


Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Det handlar om IPS-celler, inducerade pluripotenta stamceller, som kan omvandlas till olika slags celler. Nyligen rapporterade Nature att japanska forskare fått grönt ljus för att behandla ett fåtal patienter med stamcellstypen.

Forskarna kommer använda donerade IPS-celler som omprogrammerats till ett cellförstadium som kallas neurala prekursorceller. Varje patient injiceras med miljontals sådana celler kring själva skadan i ryggmärgen, och man hoppas att de ska utvecklas till nervceller och gliaceller.

Den experimentella terapin ska inledningsvis utvärderas på fyra patienter. Alla fyra har nyligen fått sina skador. Den första personen kommer troligtvis behandlas senare i år.

Även i USA testas en experimentell stamcellsterapi på ryggmärgsskadade patienter inom en mindre studie, rapporterar Nature. Dessa patienter får dock en annan form av stamceller, så kallade embryonala stamceller.

IPS-celler har även utvärderats på enstaka patienter med andra sjukdomar, däribland Parkinsons sjukdom.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev