Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Järn i hjärnan möjlig biomarkör för parkinson

Publicerad: 24 april 2015, 06:53

I en stor europeisk multi-center studie letar forskarna efter ett robust sätt att diagnostisera Parkinsons sjukdom, och järn kan vara en lösning.


Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdomAAN

När parkinsonpatienter förlorar sina dopaminerga nervceller i substansia nigra i hjärnan sker samtidigt en deponering av järn. Genom att studera järninlagringen med en speciell magnetkamera visade den nya studien inte oväntat att järninlagringen var större hos de med Parkinsons sjukdom jämfört med friska personer. Det fanns också en koppling mellan allvarlighetsgrad på sjukdomen och hur mycket järn som fanns i hjärnan. Dessutom såg forskarna att ensidiga symtom kunde kopplas till ensidiga avlagringar.

­– Det här är preliminära men robusta data och innan vi drar slutgiltiga slutsatser hoppas vi kunna undersöka runt 80 patienter, säger läkaren och forskaren Antonio Martin-Bastida från Imperial College i London till Dagens Medicin.

Resultaten som presentarades på AAN-kongressen i Washington omfattade totalt 42 parkinsonpatienter som jämfördes med åtta matchade kontroller.

Förhoppningen från forskarna är att så småningom förfina magnetkameraundersökningen och kunna erbjuda en säker klinisk markör för diagnostisering av parkinson. Dessutom finns det en möjlighet att genom att sammanfoga olika dataset, till exempel hjärnaktivitetsdata med järnavlagringsdata, hitta framtida mål för läkemedelsbehandling.

­– Vi håller faktiskt precis på att utvärdera resultat från en tidig klinisk studie på ett ämne som binder järn i hjärnan på parkinsonpatienter. Det blir spännande att se vad de resultaten visar, säger Antonio Martin-Bastida.

Professor Håkan Widner från Lunds universitet ingår i detta forskningssamarbete.

KARIN SVENS

Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdomAAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev