Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Kakaopulver förbättrade minnet

Publicerad: 29 oktober 2014, 11:30

Äldre och medelålders personer som fick dricka kakaodryck med hög halt av så kallade flavanoler förbättrade sitt minne, enligt en pilotstudie i tidskriften Nature Neuroscience.


– Om en deltagare hade ett minne som en typisk 60-åring i början av studien, så var minnet som i snitt som en typisk 30- eller 40-åring efter tre månaders behandling, säger studiens ledare Scott Small i pressmeddelande från Columbia University i New York, USA.

Han poängterar dock att studien är liten och att fynden behöver bekräftas i större studier.

Totalt ingick 39 friska personer i åldern 50 till 69 år. De lottades till att dricka kakaodryck med hög eller låg halt av flavanoler, en typ av ämnen som tidigare har knutits till gynnsamma effekter i hjärt-kärlsystemet.

Efter tre månader konstaterade alltså forskarna att personerna som fått dricka dryck med hög flavanolhalt presterade bättre på ett särskilt minnestest, jämfört med dem i kontrollgruppen.

Minnestestet gick ut på att känna igen olika mönster. Det var särskilt utformat för att mäta funktionen av gyrus dentatus, en del av minnescentret hippocampus, som enligt forskarna är särskilt påverkad av åldersrelaterad minnesförsämring.

Även blodvolymen var ökad i hippocampus och framför allt i gyrus dentatus hos dem som fick hög halt av flavanoler i sin dryck.

Varför flavanoler skulle kunna förbättra minnet är okänt. Forskarna spekulerar i att det antingen skulle kunna bero på det ökade blodflödet, möjligen genom en ökad mängd kapillärer i gyrus dentatus, eller en ökning av antalet mottagningsstationer, ”spines”, på nervcellernas dendriter.

I studien undersökte forskarna också effekterna av ett träningsprogram, men detta visade sig inte ha någon effekt varken på minnestestet eller på blodgenomströmningen i hippocampus.

Studien var delvis finansierad av chokladtillverkaren Mars.

Läs abstract till studien:

Adam Brickman med flera. Enhancing dentate gyrus function with dietary flavanols improves cognition in older adults. Nature Neuroscience, publicerad online den 26 oktober 2014. DOI: 10.1038/nn.3850

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev