Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Kaloririk diet kan bromsa ALS

Publicerad: 28 februari 2014, 14:26

Färre dödsfall inträffade bland patienter i ett framskridet stadium av ALS när de matades med en kaloririk diet med mycket kolhydrater, enligt en ny pilotstudie i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

ALS

Det är forskare i USA som testat om extra näring kan vara en möjlig behandling mot den fruktade förlamningssjukdomen ALS, amyotrofisk lateralskleros. Bakgrunden är lyckade djurexperiment och det faktum att överviktiga ALS-patienter generellt tycks ha en överlevnadsfördel.

I studien ingick 20 patienter som alla fick föda genom sondmatning. De lottades till att under fyra månader få en av tre typer av föda, antingen en standardiet med syfte att bibehålla vikten, en högkaloridiet med extra fett eller en högkaloridiet med extra kolhydrater.

Efter fem månaders uppföljning konstaterar forskarna att patienterna som fått den kolhydratrika födan hade drabbats av mindre än hälften så många negativa händelser, totalt 23 stycken bland 8 patienter, jämfört med de andra två grupperna.

Som negativa händelser räknades bland annat diarréer, utmattning och mildare andnöd.

När forskarna tittade på allvarliga händelser, som svårare infektioner och svårare andnöd, såg de att sådana inte alls förekom bland patienterna som fått den kolhydratrika dieten. I de andra två grupperna inträffade 9 allvarliga händelser bland 6 patienter i standarddietgruppen och 3 bland 6 patienter i högfettgruppen.

Vidare var det inga patienter som dog i gruppen som fick kolhydratrik diet, medan tre dödsfall inträffande i standarddietgruppen och ett dödsfall i gruppen som fick fettrik diet.

Enligt forskarna ger resultaten preliminära belägg för nyttan med en ny enkel typ av behandling av ALS. Och resultaten skulle därmed stödja att en metabol störning är en viktig del i sjukdomsprocessen.

Samtidigt manar forskarna till att resultaten ska tolkas försiktigt eftersom antalet patienter i studien var så litet. De vill nu se större studier med längre uppföljning.

Läs abstract:

Ann-Marie Wills med flera. Hypercaloric enteral nutrition in patients with amyotrophic lateral sclerosis: a randomised, double-blind, placebo-controlled phase 2 trial. Lancet, publicerad online den 28 februari 2014. DOI: 10.1016/S0140-6736(14)60222-1

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ALS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev