Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Kirurger vill operera fler med vattenskalle och demens

Publicerad: 19 januari 2011, 11:05

Äldre patienter med vattenskalle och en form av vaskulär demens kan få bättre kognitiv förmåga och bättre rörlighet genom ett dränage i hjärnan, enligt ny svensk studie.


Ansamling av för mycket vätska i hjärnans hålrum, vattenskalle, förekommer ofta tillsammans med så kallad småkärlsjuka, vilket är den vanligaste formen av vaskulär demens.

En ny studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset pekar nu på att den här patientgruppen kan få bestående förbättringar om de behandlas med en shuntoperation, där en silikonslang sätts in från ett av hålrummen till bukhålan.

Forskarna lottade 14 patienter till att antingen få en fungerande shunt eller en shunt som först öppnades efter tre månader.

De som fått en inledningsvis fungerande shunt hade förbättrat sin rörlighetsförmåga med i snitt 30 procent vid en uppföljning efter tre månader. Patienterna fick även förbättringar i olika mentala funktioner, som koncentrationsförmåga och minne, med i snitt 23 procent.

Övriga patienter, som hade en stängd shunt från början, förbättrades först då deras shunt varit öppen i tre månader.

Vid en långtidsuppföljning efter 15 till 62 månader hade tre av patienterna dött och forskarna hade tappat kontakten med ytterligare en patient. Av övriga tio patienter kunde nio fortfarande bo kvar hemma.

Resultaten var sammantaget bättre än väntat, enligt Magnus Tisell, överläkare vid neurokirurgen på Sahlgrenska universitetssjukhuset och en av forskarna bakom studien.

– Det här är en metod som normalt används på patienter med mindre kärlförändringar i hjärnan. I den här studien inkluderade vi patienter med förhållandevis stora kärlförändringar i den vita substansen. Därför blev vi överraskade av det positiva utfallet i studien, säger han.

Magnus Tisell hoppas att de nya resultaten kan göra att fler patienter med vattenskalle och småkärlsjuka opereras.

– Det här är första gången man utvärderar shuntoperation i den här patientgruppen i en randomiserad studie. Våra data visar därför metodens fördelar på ett mer vetenskapligt övertygande sätt än tidigare studier. Samtidigt är resurserna inom neurokirurgin begränsade och det kan vara svårt att öka tillgången till shuntoperationer, säger han.

Studien publiceras i tidskriften Journal of Neurosurgery.

Läs abstract till studien:

Journal of Neurosurgery, publicerad online den 14 januari 2011

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News