Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Koppling mellan ALS hos hundar och människor

Publicerad: 2 februari 2009, 13:52

Koppling mellan ALS hos hundar och människor

Det är inte bara människor som kan drabbas av ALS – utan även hundar. Forskare vid Uppsala universitet har nu hittat en genmutation som ger upphov till sjukdomens symtom hos flera hundraser.

Ämnen i artikeln:

ALS

– Det är mycket intressant att både sjukdomsbilden och generna för ALS hos hundar och människor förefaller vara så lika, säger professor Kerstin Lindblad-Toh i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Forskarna har identifierat en mutation i genen SOD1 som ger upphov till sjukdomssymtom hos flera olika hundraser. Det är samma gen som många gånger kan kopplas ihop med ALS hos människor, även om bara en liten del av den mänskliga sjukdomen kunnat förklaras av denna gen.

Det är bland annat raserna schäfer, boxer och rhodesian ridgeback som drabbas av ALS. Sjukdomen angriper först bakbenen och förlamar sedan större delar av kroppen eftersom nerverna som skickar signaler till musklerna förstörs.

Studien, som är gjord vid bland annat Uppsala universitet, visar att alla sjuka hundar har mutationen i SOD1, men att det också finns hundar med mutationen som inte drabbas.

– Sannolikt gör andra faktorer såsom ytterligare gener och miljöfaktorer att vissa individer inte blir sjuka, säger Kerstin Lindblad-Toh.

Det finns nu ett DNA-test tillgängligt som kan användas i diagnostiskt syfte och forskarna kommer att fortsätta leta efter andra gener som kan påverka sjukålderns debutålder hos hundar.

Elin  Woxlin
elin.woxlin@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev