Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Kort kombinationsterapi effektiv på äldre med glioblastom

Publicerad: 5 juni 2016, 11:30

Överlevnaden efter glioblastom var bättre efter en kombinerad terapi jämfört med enbart strålning.

Foto: Thinkstock

ASCO 2016. Äldre personer med allvarliga hjärntumörer klarade en intensiv kombinationsterapi om de behandlades under kort tid, enligt den första studien på området som presenteras på Asco.


Ämnen i artikeln:

ASCO

– Det här är fantastiska resultat som sannolikt kommer att förändra behandlingen av äldre med glioblastom i Sverige, säger Annika Malmström, överläkare och onkolog vid Linköpings universitetssjukhus.

Hon påpekar att terapin kan bli aktuell för patienter som har ett gott allmäntillstånd men inte klarar en längre kombinationsterapi.

Resultaten från studien visar att överlevnaden i snitt var 9,3 månader bland äldre patienter som fick strålning under tre veckor kombinerat med cytostatikumet Temodal (temozolomid). Motsvarande siffra var 7,6 månader hos deltagare som enbart strålbehandlades. Kombinationsterapin hade bäst effekt på äldre personer som bar på tumörer med en metylerad markörgen som kallas MGMT. Bland dessa patienter var överlevnaden i snitt 14 månader.

– Det är en stor förbättring jämfört med i dag. Resultatet är till och med jämförbart med överlevnaden hos unga patienter med glioblastom, säger Annika Malmström.

Deltagare som fick strålning och Temodal hade dock fler bieffekter av sin behandling i form av illamående, yrsel och förstoppning.

En kombinationsterapi vid glioblastom består vanligtvis av strålning under sex veckor plus behandling med Temodal. Men det är inte alla äldre patienter som klarar en sådan intensiv terapi. Hittills har dessa personer i stället behandlats med antingen strålning eller Temodal.

– Fast med en kortare kombinationsterapi kan många av de här patienterna erbjudas en effektivare behandling mot sin hjärntumör, säger Annika Malmström.

I den randomiserade fas 3-studien ingick 562 patienter som nyligen diagnostiserats med glioblastom. Deltagarnas snittålder låg på 73 år.

Studien presenterades under söndagens plenarsession. Här uppmärksammas forskning som anses ha stor potential för sjukvården.

Läs mer i abstract:

■ James R.Perry med flera. A phase III randomized controlled trial of short-course radiotherapy with or without concomitant and adjuvant. Studien presenteras den 5 juni.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev