Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Kris i Gävles strokevård

Publicerad: 7 September 2017, 10:01

I planeringen för strokeavdelningen måste sjukhuset även tänka på vinterhalvårets beläggningstoppar. ”Annars kommer vi stå där igen med en situation där arbetsmiljön är för dålig”, säger Roger Westerlund.

Foto: Region Gävleborg

Sjuksköterskorna flyr Gävle sjukhus i en sådan omfattning att det är risk att endast en tredjedel av strokeplatserna kan hållas öppna.


Ämnen i artikeln:

Gävle sjukhusStrokeVårdkrisen

– Det är lätt att hamna i en nedåtgående spiral när det gäller bemanning. Minskar vi vårdplatserna för att vi har för lite personal kommer det att bli överbeläggningar och en sämre arbetsmiljö som får fler att sluta. Den spiralen går tyvärr bara åt ett håll, säger Roger Westerlund, verksamhetschef för internmedicin vid Region Gävleborg, till Dagens Medicin.

Gävle sjukhus har haft det svårt med sjuksköterskebemanningen i flera år och på strokeavdelningen sedan i våras. I nuläget är endast 16 av 24 vårdplatser öppna men vecka 40 riskerar vårdplatserna att halveras till åtta.

I morgon fredag träffar Roger Westerlund berörda vårdenhetschefer för ett möte där olika lösningsförslag ska diskuteras. Alla förslag går ut på mer samarbete över avdelningsgränserna och det förslag som, enligt honom, har väckt mest oro i personalgruppen handlar om att slå ihop strokeavdelningen med njur- och hematologiavdelningen.

– Jag tror inte att vi kommer att landa i ett beslut, men vi kommer nog att kunna sätta en inriktning och låta en arbetsgrupp titta på något av förslagen lite djupare, säger Roger Westerlund och lägger till att ett definitivt beslut bör kunna fattas inom en vecka.

Gävle sjukhus kämpar likt många andra sjukhus i landet med hur de ska locka sjuksköterskor och få dem att stanna. Roger Westerlund tror inte att det i första hand handlar om löner.

– När jag resonerar med sjuksköterskor är det nästan alltid arbetsmiljö, arbetsbelastning och möjligheten att påverka som kommer först. Sedan kommer lönen också naturligtvis.

För att bryta den nedåtgående spiralen krävs det, enligt Roger Westerlund, därför att sjukhuset jobbar mer med arbetsmiljön och där är han självkritisk. Förändringar i strokeavdelningens beläggning, inskrivningsfrekvens och utskrivningsarbete borde ha diskuterats tidigare. Några förändringar gjordes i somras, men då hade avdelningen redan förlorat ett antal sjuksköterskor, berättar Roger Westerlund.

– När jag resonerar med sjuksköterskor nu säger de: Det var bra åtgärder, men för sent.

Hur påverkar det resten av sjukhuset om strokeavdelningen ska specialbehandlas?

– Det påverkar alla avdelningar och akutmottagningen. Det är därför alla medicinavdelningar är med när vi försöker hitta lösningar, för det kommer att påverka alla.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev