Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Kritik mot akut strokevård

Publicerad: 9 november 2015, 11:20

En tidigare generaldirektör vill att Ivo och Socialstyrelsen styr upp akutmottagningarnas långa handläggningstider vid stroke.


Kurt Roos, tidigare medicinalråd vid Socialstyrelsen och tillika generaldirektör för Rättsmedicinalverket, framför kritiken i ett brev adresserat till generaldirektörerna för Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

I brevet skriver Kurt Roos att han sedan några år tillbaka är engagerad i det västsvenska Nätverket för hälso- och sjukvård tillsammans med bland andra Christian Blomstrand, professor emeritus vid Göteborg universitet. Enligt den senare får endast tio procent av patienter med en propputlöst stroke trombolys. Anledningen till det är att de får vänta för länge på akuten ”bland annat beroende på otillräcklig kunskap om effektiv strokevård hos akutteamen", enligt brevet.

Med tanke på vikten av propplösande behandling, trombolys, och den ökade evidensen för trombektomi behövs därför ett nytt sätt att fördela behandlingsansvaret mellan prehospital vård och lokala/eller regionala strokeenheter, framför allt på sjukhus med kompetens att utföra trombektomi, skriver Kurt Roos.

Han föreslår därför att vikten av snabb behandling blir ännu tydligare i de vårdprogram som Socialstyrelsen ansvarar för och att Ivo lägger särskild vikt vid de logistiska aspekterna av strokevården vid sin tillsyn.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev