Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Kvinnor och högutbildade fick bättre vård vid epilepsi

Publicerad: 26 januari 2010, 15:56

Svenska epilepsipatienter som är unga och rika får oftare behandling av en neurolog och har större chans att få de nyaste läkemedlen, än de som är äldre och lågutbildade.


Ämnen i artikeln:

Epilepsi

Det visar en nationell studie som utförts av forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska institutet i Solna i samarbete med Socialstyrelsen.

Forskarna har gått igenom uppgifter om totalt 26 124 patienter som diagnostiserats med epilepsi och som fick pågående behandling med antiepileptiska läkemedel.

Uppgifter om patienternas socioekonomiska status hämtades via flera olika nationella register. Syftet var att undersöka hur faktorer som kön, socioekonomiska faktorer och storleken på bostadsorten påverkade tillgången till specialister i neurologi och till modernare läkemedel.

Att vara kvinna, yngre, och boende i en storstad var faktorer som ökade chanserna att få behandling av en neurolog i stället för av andra specialiteter, liksom att vara högutbildad och högavlönad. Resultaten visade också att patienter som behandlades av neurologer oftare fick antiepileptiska läkemedel med de nyare substanserna lamotrigin och levetiracetam.

Epilepsipatienter som var äldre, hade låg inkomst eller som bodde på landsbygden fick mer sällan träffa en neurolog och hade därmed lägre tillgång till de nyare läkemedlen.

Resultaten tyder enligt forskarna på att socioekonomiska faktorer spelar en viktig roll för tillgången till specialister i neurologi och för förskrivningen av antiepileptiska läkemedel och de efterlyser prospektiva studier för att utreda konsekvenserna av detta.

Bakom studien står bland andra neurologen Peter Mattson vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Resultaten presenteras i veckans nummer av tidskriften Neurology.

Läs abstract till studien:

Neurology 2010;74:295-301

Ämnen i artikeln:

Epilepsi

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev