Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

L-dopa var bäst som startbehandling vid parkinson

Publicerad: 10 juni 2014, 23:01

Äldre patienter som är nydiagnostiserade med Parkinsons sjukdom kan tjäna på att börja behandling med det beprövade läkemedlet L-dopa i stället för nyare parkinsonmediciner, enligt ny stor studie i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Ny version med kommentar av Håkan Widner, 13 juni kl 10.07.

Resultaten baseras på en uppföljning av över 1 600 deltagare – den hittills största kliniska prövningen vid sjukdomen.

Patienter som lottats till L-dopa hade efter tre år lite mindre rörelseproblem och lite bättre livskvalitet, jämfört dem som lottats till att börja med antingen en dopaminagonist eller en så kallad MAO B-hämmare.

Skillnaderna kvarstod efter upp till sju års uppföljning.

Vidare uppgav patienterna i L-dopagruppen att de hade lättare att hantera dagliga aktiviteter, kände mindre stigma och hade bättre kommunikation, jämfört med patienterna i kontrollgrupperna.

Skillnaderna till fördel för L-dopa var visserligen små, enligt studiens ledare, Richard Gray, professor vid University of Oxford i Storbritannien.

– Men ser man på effekt, biverkningar, livskvalitet och kostnader på kort och lång sikt så är ändå det gamla läkemedlet L-Dopa den bästa startbehandlingen för de flesta patienterna, säger han i ett pressmeddelande från Lancet.

Richard Gray och hans kollegor anser att resultaten troligen kommer att ändra praxis över hela världen.

Men Håkan Widner, som är professor och överläkare vid neurologkliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund, vill tona ner de omedelbara konsekvenserna av studien.

– De här är mycket emotsedda och intressanta resultat. Samtidigt kan studien inte svara på alla frågor. Och den ändrar inte strategin att man ska individualisera behandlingen och starta tidigt. Även om L-dopa är effektivast är en MAO B-hämmare till exempel ofta ett doseringsmässigt enklare alternativ att börja med, säger han och fortsätter.

– Det viktigaste budskapet i studien är att man inte ska vara rädd att börja med L-dopa för att man på sätt ska minska problemen med överrörlighet, vilket är en viktig biverkning med L-dopa.

Håkan Widner poängterar också att studien inte säger någonting om yngre patienter, då bara 12 procent av deltagarna i studien var under 60 år.

– Hos yngre patienter, framför allt hos dem som debuterar redan i 40-årsåldern, måste man väga in biverkningarna av behandlingen på ett helt annat sätt, säger han.

Håkan Widner är tillträdande ordförande i Swemodis, en yrkesorganisation för läkare och forskare intresserade av parkinson och relaterade sjukdomar.

Läs abstract till studien:

PD MED Collaborative Group. Long-term effectiveness of dopamine agonists and monoamine oxidase B inhibitors compared with levodopa as initial treatment for Parkinson’s disease (PD MED): a large, open-label, pragmatic randomised trial. Lancet, publicerad online den 11 juni 2014. DOI: 10.1016/S0140-6736(14)60683-8

Relaterat material

Skakningar vid parkinson bedöms på distans

Läkemedel visade effekt mot psykos vid parkinson

Få patienter får chansen till ett rörligare liv

”Anmärkningsvärd effekt” av elstimulering vid parkinson

Riktlinjer tas fram för MS och parkinson

Ledtråd till biverkning av L-dopa

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev