lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Läkare jobbar för nationell plan

Publicerad: 17 oktober 2012, 07:27

Sverige behöver en nationell smärtplan. Det anser flera ledande smärtläkare. Men regeringen ger idén nobben.


Läkarna Clas Mannheimer och Björn Gerdle och psykologen Marcelo Rivano-Fischer har länge arbetat för att visa be­hovet av en nationell smärtplan.

– Med en nationell smärtplan skulle vi få en mycket bättre samordning och kunna bygga vidare på de goda exempel som finns så att vi kan få en god vård på alla platser, säger Marcelo Rivano-Fischer, som är ordförande i föreningen Svenskt smärtforum.

När Svenskt smärtforum i morgon håller sitt årliga möte i Lund ska den multiprofessionella föreningen ta upp frågan om vad en nationell smärtplan bör innehålla.

Tanken är att den ska vila på de tre benen utbildning, uppbyggnad och utveckling. Utbildningen handlar både om att få in smärtvården i grund­utbildningarna och om att fortbilda den yrkesverksamma vårdpersonalen.

– Vi behöver ta ett helhetsgrepp och utbilda alla yrkesgrupper i vården, inte minst läkarna, säger Marcelo Rivano-Fischer.

I dag saknas en enhetlig och kvalitets­säkrad smärtvård, enligt initiativtagarna till smärtplanen. De vill också se ett nationellt samarbete för att utveckla nya metoder för diagnostik, behandling och rehabilitering.

Men de tror inte att professionen kan åstadkomma detta på egen hand. De vill se ett initiativ från högsta ort.

– Vi skulle vilja få en signal från regeringen om att det här är viktigt. Vi vill att regeringen fattar ett beslut om en nationell smärtplan och utser en arbetsgrupp som får i uppdrag att jobba med den här frågan, säger Marcelo Rivano-Fischer.

De tre initiativtagarna träffade tidigare i år Lena Furmark (KD), politiskt sakkunnig på socialdepartementet, för att diskutera frågan. Hon tycker att smärtläkarnas initiativ är bra.

– Vi uppmuntrar deras arbete, säger Lena Furmark.

Men hon ger samtidigt nobben till förslaget om att regeringen skulle ta tag i frågan och skapa en nationell smärtplan. Regeringen gör redan tillräckligt i dag, är beskedet.

– Det vi gör är att vi arbetar med att förbättra den palliativa vården inom ramen för överenskommelsen om de mest sjuka äldre. Det finns stora olik­heter i dag och det är något vi vill använda Öppna jämförelser för att uppmärksamma Vi utvecklar Öppna jämförelser för att skapa en mer jämlik vård i hela landet, säger Lena Furmark.

Relaterat material

Register samlar kunskapen

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev