Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Läkare larmar om extrem kö till neurokirurgen

Publicerad: 21 juni 2016, 07:14

Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Foto: Medicinsk bild

Personalbristen till neurokirurgen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna är så stor att patienter med elakartade hjärntumörer får vänta flera veckor på operation.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetStockholms läns landsting

Totalt 300 patienter står i kö till Karolinska universitetssjukhuset i Solna, skriver Svenska Dagbladet. Det är i princip stopp för nya patienter och näst intill omöjligt att få patienter till eftervård på andra sjukhus som Danderyd eller Södersjukhuset. I stället blir de i genomsnitt liggande två eller tre månader, i värsta fall nio. På sistone har man fått göra dagliga strykningar i sista minuten i operationsprogrammet.

– Det är skenavrättningar när vi i sista minuten ställer in en operation för en patient med en elakartad hjärntumör, säger en neurospecialist till SvD.

26 av 42 sjukdygnsvårdplatser har fått stänga på grund av personalbristen. 15 platser är bara öppna vardagar. Det saknas minst 15 sjuksköterskor och när Karolinska försöker rekrytera kommer inga ansökningar, eller ansökningar med för höga lönekrav.

Patienter som drabbas är till exempel de med hjärntumörer, hjärnblödningar eller brutna nackar. I nödfall skickas patienter till Örebro, Uppsala eller Linköping. De som har godartade tumörer klarar man nästan inte av alls.

– Där har vi nu 71 väntande men bara 16 uppsatta för operation, säger en neurokirurg till SvD.

Det är anmärkningsvärt att vi politiker inte fått information om det allvarliga läget

Resten kan få vänta sex till tolv månader, berättar kirurgen.

Personalen på neurokirurgen har inte velat gå ut med namn, inte heller i det brev de skickat till sjukhusledningen, och som de säger att de inte fått något riktigt svar på. I brevet varnar de för risker för patienters säkerhet, risker för felaktiga medicinska beslut och felaktiga prioriteringar.

Sjukhusledningen måste omedelbart lösa problemen säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) till SvD.

– Det är anmärkningsvärt att vi politiker inte fått information om det allvarliga läget och jag vill ha svar direkt om det behövs några politiska beslut för att snabbt komma till rätta med problemen, säger hon till tidningen.

Nina Nelson Follin, chefläkare på KS, säger att det har gjorts ”strategiska insatser för att förbättra läget”.

– Man håller på att rekrytera personal, en 50-procentig ökning av platserna är på gång till september och man har sett över arbetsmiljön, säger hon.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News