Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Långsovare kan ha ökad strokerisk

Publicerad: 27 februari 2015, 09:35

Thinkstock

Att sova länge kan vara ett tecken på att risken för stroke har ökat, enligt en ny brittisk studie.

Ämnen i artikeln:

Stroke

– Säger patienten att den sover mycket ska jag bli lite orolig, säger forskaren och neurologen Lars-Gunnar Gunnarsson.

Forskarna har följt nära 10 000 personer under ett knappt decennium. De som uppgav att de sov mer än åtta timmar per natt hade en 45-procentig ökad risk av att drabbas av stroke, och risken ökade om personen sov längre än åtta timmar under flera års tid, eller där personen fått ett större sömnbehov.

Antagligen är det inte sömnen i sig som ökar risken för stroke, snarare är det så att lång sömn kan innebära att något inte är som det ska med kroppen.

Det kan vara tecken på andra problem, vilket läkare bör vara uppmärksamma på, enligt Lars-Gunnar Gunnarsson, biträdande professor vid Örebro universitet och läkare.

– Mycket talar för att många timmars sömn är att något inte är bra. Det blir en markör för ohälsa. Som kliniker tänker jag att säger patienten att den sover mycket ska jag bli lite orolig och ställa frågor.

Lars-Gunnar Gunnarsson tycker att studien är välgjord och säger att långa sömnperioder också kan vara tecken på snarkningar och sömnapné.

– Det vet vi att det ger en dålig sömnkvalitet. Den här långa sömntiden är lika dålig för blodkärlen som med för kort sömn, säger Lars-Gunnar Gunnarsson.

Forskarna såg också en viss förhöjd strokerisk bland dem som sov kortare än sex timmar per natt, men den var inte statistiskt signifikant.

– I väldigt många biologiska skeenden är det så att för mycket eller för lite av något, då blir det sämre, säger Lars-Gunnar Gunnarsson.

Studien har gjorts av forskare vid universitetet i Cambridge och publiceras i den vetenskapliga tidskriften Neurology.

Se abstract:

Yue Leng med flera. Sleep duration and risk of fatal and nonfatal stroke. A prospective study and meta-analysis. Neurology, publicerad online den 25 februari 2015. DOI: 10.1212/WNL.0000000000001371

Följde nära 10 000

Forskarna har följt 9 692 personer som rapporterade hur de sov 1998—2000 och 2002—2004. Fram till slutet av mars 2009 hade 346 drabbats av stroke. I början av studien var deltagarna mellan 42 och 81 år gamla.

Deltagarna fick själv vid tillfällena ange om de sov under fyra timmar, fyra— sex timmar, sex—åtta timmar, åtta—tio eller tio—tolv timmar under en 24-timmarsperiod.

Källa: Neurology, TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev