tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Lovande för ny antikropp mot MS

Publicerad: 1 november 2012, 00:01

Det nya läkemedlet alemtuzumab nästan halverade förekomsten av skov jämfört med konventionell interferonbehandling, visar en ny forskning i tidskriften Lancet.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är ett internationellt forskarlag som nu publicerar två randomiserade studier av det nya antikroppsläkemedlet alemtuzumab som behandling vid den tidiga formen av multipel skleros där sjukdomen går i skov.

I den första studien ingick 563 patienter som inte tidigare hade fått behandling. Efter två år hade 22 procent av dem som fått alemtuzumab drabbats av ett nytt skov. Motsvarande siffra i kontrollgruppen som fick betainterferon var 40 procent.

I den andra studien undersöktes effekten av alemtuzumab hos 628 patienter som fått skov efter att de behandlats med interferon eller glatimer, som är ett annat i dag tillgängligt läkemedel mot sjukdomen. Bland patienter som fick övergå till alemtuzumab hade 35 procent fått ett nytt skov inom två år, jämfört med 51 procent i kontrollgruppen som fick betainterferon.

I den andra studien konstaterade forskarna också att alemtuzumab minskade den totala bördan av handikapp som kommer med sjukdomen, jämfört med betainterferon.

I bägge studierna blev dock vissa autoimmuna tillstånd vanligare bland dem som fått alemtuzumab, framför allt giftstruma. Men forskarna påpekar att de här problemen kan behandlas effektivt om de upptäcks i tid och att patienterna därför behöver övervakas ordentligt.

Alemtuzumab är en monoklonal antikropp riktad mot proteinet CD52 som finns på ytan av immunsystemets lymfocyter.  Behandlingen förändrar proportionerna av olika typer av lymfocyter, liksom hur de fungerar.

Alemtuzumab är ursprungligen framtaget som läkemedel mot lymfom och marknadsfördes tidigare under namnet Mabcampath. Det ges som infusion under två gånger per år.

De två studierna är finansierade av läkemedelsföretagen Sanofi och Bayer Schering Pharma.

Läs abstract till studierna:

Jeffrey A Cohen och Alasdair J Coles med flera.  Alemtuzumab versus interferon beta 1a as first-line treatment for patients with relapsing-remitting multiple sclerosis: a randomised controlled phase 3 trial. Lancet, publicerad online den 1 november 2012. DOI:10.1016/S0140-6736(12)61769-3
 ■ Alasdair J Coles med flera. Alemtuzumab for patients with relapsing multiple sclerosis after disease-modifying therapy: a randomised controlled phase 3 trial. Lancet, publicerad online den 1 november 2012. DOI: 10.1016/ S0140-6736(12)61769-3

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev