Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Lovande fynd för antikropp mot alzheimer

Publicerad: 31 augusti 2016, 17:00

Foto: Thinkstock

Nu kommer resultat som stärker bilden om att antikroppen aducanumab effektivt minskar mängden amyloida plack hos patienter med tidigare former av alzheimer, enligt en fas I-studie i Nature.


Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdomAlzheimer

– Det är väldigt lovande resultat. Ingen antikropp har tidigare minskat mängden amyloid beta så mycket och så tydligt, säger professor Kaj Blennow, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs universitet.

Han påpekar att aducanumab, en human monoklonal antikropp, för närvarande är den hetaste läkemedelskandidaten för att bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom.

– Förhoppningarna är stora. Det ska bli spännande att ta del av kommande resultat från fas 3-studien om några år, säger han.

Aducanumab har tidigare visats bromsa inlagringen av amyloida plack i hjärnan, vilket Dagens Medicin rapporterat om. Placken byggs upp av proteinet beta-amyloid och tros ligga bakom Alzheimers sjukdom.

I en första del av den nya studien injicerades antikroppen i en musmodell med alzheimer. Enligt resultaten minskade behandlingen mängden löslig och olöslig beta-amyloid på ett dosberoende sätt.

I nästa steg testade forskarna antikroppen på 165 patienter som fick injektioner varje månad med aducanumab eller placebo. Samtliga deltagare hade milda kognitiva försämringar eller mild demens till följd av azheimer. Efter 54 veckors behandling hade mängden amyloida plack minskat ordentligt bland patienter på aktiv behandling. Deltagare som fick den högsta dosen av antikroppen hade en SUVR-poäng som förbättrats från 1,44 till 1,16.

SUVR-poäng visar förhållandet mellan hjärnbarken, där plack kan bildas, och lillhjärnan, som är plackfri, när det gäller inbindning av en spårsubstans till beta-amyloid. Med hjälp av en PET-undersökning kan sedan ansamlingen av plack i hjärnan visas på en tredimensionell bild.

– Det är en riktigt bra förbättring. Vid 1.10 går gränsen för vad som är en positiv eller negativ sjukdomsbild, säger Kaj Blennow.

Patienterna på placebo hade en minimal förändring av mängden plack i hjärnan.

Den kognitiva försämringen var även långsammare hos patienter som fick en större antikroppsdos, enligt resultaten.

– Men förbättringen är inte så tydlig, möjligtvis behövs längre perioder än ett år för att symtomen ska förbättras. Många av de här patienterna har haft sjukdomen i mer än 20 år och därmed är nervskadorna i hjärnan ganska stora, säger Kaj Blennow.

Enligt resultaten drabbades vissa deltagare av bieffekter till följd av behandlingen, däribland en svullnad i hjärnan. Det beror sannolikt på att antikroppen även rensar amyloid i de små blodkärlen i hjärnan som då börjar läcka, påpekar Kaj Blennow.

– Det tolkar jag som ett ”nödvändigt ont” och är snarare ett tecken på att behandlingen har effekt. De flesta patienter får inte heller några symtom utan svullnaden ses endast vid magnetkameraundersökning.

Läs mer i abstract:

Jeff Sevigny med flera. The antibody aducanumab reduces Aβ plaques in Alzheimer’s disease. Nature, publicerad online den 31 augusti 2016. Doi: 10.1038/nature19323

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdomAlzheimer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev