Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Lovande med bärbar hjärnskanner

Publicerad: 22 mars 2018, 08:21

En kvinna får hjärnaktiviteten undersökt medan hon bollar en pingisboll i luften.

Foto: Wellcome

En ny typ av skanner kan avläsa hjärnaktiviteten trots att personen dricker kaffe eller vickar på huvudet. Att tekniken tål viss rörelse öppnar för att fler patientgrupper kan undersökas.


Ämnen i artikeln:

DemensEpilepsiAlzheimerAlzheimers sjukdom

I dag kan nervcellers elektriska aktivitet bland annat mätas med elektroencefalografi, EEG. Det kräver dock att patienten håller huvudet väldigt still. Fast så kanske det inte behöver vara i framtiden, menar ett forskarlag som presenterar ny teknik i tidskriften Nature.

Brittiska och amerikanska forskare har tagit fram en hjälmliknande skanner som placeras över huvudet. Hjälmen är lätt och väger strax över 900 gram. Den är utrustad med särskilda sensorer och ett system som begränsar magnetiskt bakgrundsbrus.

I studien fick en kvinna sin hjärnaktivitet undersökt samtidigt som hon gjorde naturliga rörelser, såsom att sträcka på sig eller vicka på huvudet. Kvaliteten på data blev bra trots att hon tog sig en kopp kaffe eller bollade en pingisboll på ett racket framför sig.

Med den bärbara skannern blir det enklare att mäta hjärnaktiviteten hos barn och unga som kan ha svårt att sitta still en längre stund, skriver forskarna. De lyfter också att hjälmen kan användas på patienter med okontrollerade skakningar och spasmer.

Än så länge är hjärnskannern en prototyp, men forskarna anser att tekniken har stor potential.

Läs mer i abstract:

Elena Boto med flera. Moving magnetoencephalography towards real-world applications with a wearable system. Nature, publicerad online den 21 mars 2018. DOI: 10.1038/nature26147

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev