Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Lovande resultat för kortisonpreparat vid MS

Publicerad: 15 maj 2009, 14:39

Tilläggsbehandling med kortison kan minska frekvensen av sjukdomsskov hos vissa patienter med multipel skleros, enligt en ny nordisk studie.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Behandling med enstaka kurer av kortisonet metylprednisolon har tidigare visat sig kunna mildra skoven hos patienter med multipel skleros, MS.

En ny studie genomförd vid 29 neurologkliniker i Norden, bland annat i Sverige, har nu utvärderat om en fem dagar lång kortisonkur i kombination med interferon beta kan minska risken för återfall hos patienter med skovvis förlöpande multipel skleros.

– Effekten på MS-symtomen var oväntat bra, säger Anders Svenningsson, neurolog vid Norrlands universitetssjukhus och prövare i studien, som publiceras i det nya numret av Lancet Neurology.

I studien deltog totalt 130 patienter som haft minst ett återfall under det senaste året, trots behandling med interferon beta. Patienterna forsatte att få interferonbehandlig och randomiserades till att därutöver få tillägg med antingen oralt kortison eller placebo, var fjärde vecka under minst 8 månader. Det primära effektmåttet var årlig återfallsfrekvens.

Resultaten visar att återfallsfrekvensen var signifikant lägre hos de patienter som fick tilläggsbehandling med metylprednisolon, 0,22 jämfört med 0,59 bland dem som i stället fick placebo.

– Resultaten visar att vi kan påverka sjukdomsförloppet med kortison utan att få oacceptabla biverkningar som benskörhet, säger Anders Svenningsson.

En hög andel av patienterna hade dock avslutat behandlingen i förtid, 26 procent i gruppen som fick tillägg med metylprednisolon och 17 procent i placebogruppen. Forskarna konstaterar att det behövs större studier för att fastställa effekten av denna tilläggsbehandling.

- Även om det är för tidigt att göra någon allmän rekommendation om tillägg av kortison i MS-behandlingen så är det positivt att se att det har effekt, säger Anders Svenningsson.

Studien finansierades av läkemedelsföretaget Merck Serono.

Lancet Neurology 2009; 8: 519-529

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev