Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Luftföroreningar stor orsak till stroke

Publicerad: 9 juni 2016, 22:30

Luftföroreningar stod för en tredjedel av den globala strokebördan under 2013, enligt en ny studie i tidskriften Lancet Neurology.


Ämnen i artikeln:

Stroke

I studien har forskare använt data från den stora studien Global Burden of Disease Study 2013 för att uppskatta hur 17 potentiellt modifierbara riskfaktorer bidrog till den totala strokebördan i 188 länder mellan 1990 och 2013.

Studien beskrivs som den första där man i detalj analyserat olika riskfaktorers påverkan på strokebördan på global och nationell nivå.

Forskarna kom alltså fram till att luftföroreningar stod för en tredjedel av strokebördan globalt. Framför allt var det i utvecklingsländer som luftföroreningar stod för en stor del av strokebördan – i höginkomstländer handlade det om 10 procent.

Forskarna använde sig av måttet funktionsjusterade levnadsår, eller dalys, disability adjusted life years, som visar hur många friska år man förlorar på grund av att man dör för tidigt eller är sjuk.

Det är ett överraskande fynd att luftföroreningar har så stor betydelse globalt sett.

– Man har vetat att luftföroreningar ökar risken för stroke, men det här är första gången detta räknas ut på global nivå. Det är ett överraskande fynd att luftföroreningar har så stor betydelse globalt sett. Det är viktigt att komma ihåg när man pratar om klimateffekter – att det har så mycket av sekundära effekter även på hälsa, säger Bo Norrving, professor vid Lunds universitet och en av författarna till studien.

Resultaten visar också att 90 procent av den globala strokebördan kunde kopplas till modifierbara riskfaktorer. Forskarna uppskattar att man genom att ta kontroll över de här riskfaktorerna skulle kunna förhindra ungefär tre fjärdedelar av alla strokefall i världen.

De riskfaktorer som bidrog mest till strokebördan i höginkomstländer var högt blodtryck, högt BMI, en diet fattig på frukt och grönt samt rökning.

– Det man ser med stor tydlighet är att stroke är förebyggbart i mycket stor utsträckning. För Sveriges del förstärker detta budskapet om betydelsen av förebyggande åtgärder. Det är få andra sjukdomar som har en sådan potential att kunna minskas med hjälp av förebyggande åtgärder, säger Bo Norrving.

Läs abstract:

Valery L Feigin med flera. Global burden of stroke and risk factors in 188 countries, during 1990–2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. Lancet Neurology, publicerad den 10 juni 2016

KATRIN TRYSELL

Ämnen i artikeln:

Stroke

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News