Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Lundaforskare tror på spruta mot Parkinsons sjukdom

Publicerad: 9 februari 2010, 12:52

Lundaforskare har tagit fram en modell för genetisk vaccination vid Parkinsons sjukdom. – Tanken är att man ska kunna få en spruta och sen är det färdigt, säger forskaren Tomas Björklund i ett pressmeddelande.


Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdomLund universitetssjukhus

I en nyligen framlagd avhandling från Lunds universitet redogör forskaren Tomas Björklund för utvecklingen av en ny metod för behandling av Parkinsons sjukdom. Lundaforskarna har tagit fram ett vaccin som bygger på att två gener överförs till skadade nervceller. Generna kodar sedan för protein som ska hjälpa cellerna att producera dopamin. Vid Parkinsons sjukdom har dopaminproducerande celler i hjärnan förstörts.

I en av studierna i avhandlingen har behandlingen prövats på djur som befinner sig i slutstadiet av sjukdomen när inga dopaminproducerande celler finns kvar. Enligt Tomas Björklund blev djuren i stort sett helt återställda efter behandlingen.

Forskargruppen letar nu efter finansiärer till de kliniska studierna. Förhoppningen är att ett färdigt läkemedel som bygger på principen ska finnas redan om fem år.

– Läkemedelsindustrin är intresserad av sådan här behandling och börjar se möjligheterna med det. Vi visar att det är säkert och effektivt. Detta kan även öppna upp för nya behandlingar inom Huntingtons sjukdom och Alzheimer, säger Tomas Björklund i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev