Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Magnetundersökning av hjärnan kan avslöja autism

Publicerad: 8 januari 2010, 15:00

Med hjälp av en speciell hjärnundersökning har forskare kunnat se att barn med autism har några millisekunders fördröjning av språkförståelsen. Metoden kan bli ett sätt att tidigt avslöja autism, hoppas de.


Autism och liknande tillstånd, som Aspergers syndrom, diagnostiseras i dag med hjälp av kliniska bedömningar.   Forskarna vid Children s Hospital i Philadelphia, USA, som står bakom den nya studien tror att det med hjälp av deras metod i framtiden kan bli möjligt att ställa diagnosen tidigare och enklare.

De har med en metod kallad magnetoencefalografi, som detekterar magnetiska fält i hjärnan, undersökt 25 barn med autismlika tillstånd och 17 barn i en kontrollgrupp.

Med en slags hjälm med mätutrustning på huvudet fick barnen lyssna till olika pip, vokaler och meningar. Det visade sig att barnen med autistiska störningar hade en fördröjning i sina reaktioner på ljuden med i genomsnitt 11 millisekunder.

En sådan fördröjning är visserligen mycket kort, men i en konversation blir förskjutningen ändå besvärlig att hantera, enligt forskarna. Den fördröjda reaktionen kan hänga samman med en försening i utvecklingen av hjärnans vita substans, menar de.

Autism Research, publicerad online den 8 januari 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev