Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Många MS-sjuka patienter slarvar med medicineringen

Publicerad: 13 september 2010, 13:01

En av tre MS-sjuka gör medvetna uppehåll i sin behandling. Samtidigt är många missnöjda med sjukvården.


Det är Neurologiskt handikappades riksförbund som har gjort en undersökning bland sina medlemmar med multipel skleros, MS. Av de 449 personer som har svarat uppger 33 procent att de gör ett medvetet uppehåll i sin medicinering minst en gång per år. 11 procent har gjort flera uppehåll som varat i mer än vecka.

Att avbryta behandlingen riskerar att förvärra sjukdomen och kan leda till ökade kostnader för sjukvården, enligt Neurologiskt handikappades riksförbund.

– Vi har länge känt till att många gör uppehåll i sin behandling, men vi visste inte att det var så här utbrett. Resultaten är i många avseenden oroväckande, säger Roger Lindahl, tillförordnad generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Den vanligaste orsaken till att MS-patienterna avbryter medicineringen är biverkningar som influensaliknande symtom och sömnsvårigheter, enligt undersökningen.

Undersökningen visar också att mer än varannan MS-patient, 53 procent, vill ha mer kontakt med sjukvården. 49 procent vill ha mer kontakt med sjuksköterskor och 79 procent vill ha mer kontakt med sin läkare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev