Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Många strokepatienter var stressade innan de blev sjuka

Publicerad: 1 oktober 2009, 11:52

Många strokepatienter var stressade innan de blev sjuka

Foto: Illustration: Photos.com

Patienter som har drabbats av stroke har ofta upplevt långvarig stress före insjuknandet.


I en ny studie har forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg låtit patienter som fått en stroke uppskatta hur stressade de varit före insjuknandet. Patienterna klassificerades också efter vilken sorts hjärninfarkt de hade drabbats av.

Cirka 600 patienter besvarade enkäten senast tio dagar efter att de lagts in på sjukhuset. Svaren jämfördes med svar från en lika stor grupp friska personer.

Resultaten pekar på att stroke ofta hade föregåtts av allvarlig stress, men det gällde inte alla former av hjärninfarkt. Stroke som orsakats av blodpropp från hjärtat hade i studien inget samband med stress. Däremot fanns ett sådant samband vid stroke som berodde på lokala blodproppar, ateroskleros i halskärlen eller där man inte fann någon orsak till infarkten.

Forskarna anser nu att fler studier som utreder stress som en möjlig riskfaktor för stroke bör göras, och att dessa då beaktar olika sorters hjärninfarkter.

Studien publiceras i dag, torsdag, i tidskriften BMC Medicine av bland andra Katarina Jood och Christian Blomstrand som är verksamma vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Läs abstract:

BMC Medicine, publicerad online den 1 oktober

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev